Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Missa inte ditt tandvårdsbidrag

Med tandvårdsbidraget är en vanlig undersökning hos tandläkaren inte så dyr. Har du åldern inne och går vartannat år kan den i många fall bli helt utan kostnad.

Tandvårdsbidraget sköter sig själv. Tandläkaren frågar om du vill använda bidraget och drar av det från din räkning. Du kan använda bidraget för undersökningar, behandlingar och tandhygienist. Du behöver inte ansöka eller skicka in några kvitton, allt går automatiskt.

Men fastän det är så enkelt att använda sitt tandvårdsbidrag är det långt ifrån alla som gör det. Det vill vi ändra på. För om du går till tandläkaren och undersöker dina tänder åtminstone vartannat år så hinner du oftast åtgärda problem innan de blir allvarliga. Det blir betydligt billigare i längden med dina tandläkarbesök!

Vet du om att du får tandvårdsbidrag varje år?

15 sekunder

Du behöver inte göra någonting, utan tandläkaren drar tandvårdsbidraget direkt från din räkning. Missade du det förra året – får du det dubbla i år!

Missa inte ditt tandvårdsbidrag!

25 sekunder

Med tandvårdsbidraget är en vanlig undersökning hos tandläkaren inte så dyr. Har du åldern inne och går vartannat år kan den i många fall bli helt utan kostnad.

Det lönar sig att jämföra priser hos tandläkaren

15 sekunder

Det kan skilja tusenlappar för samma behandling hos olika tandläkare. På tandpriskollen.se kan du snabbt och enkelt jämföra priser.

Hur mycket får man i tandvårdsbidrag?

Diagram som visar hur mycket du kan få i tandvårdsbidrag.

Tandvårdsbidraget är 600 kronor per år till och med det år du fyller 29. Sedan blir det 300 kronor om året fram till och med det år du fyller 64. Efter det höjs det till 600 kronor igen. Du kan spara bidraget för ett år och lägga ihop det med bidraget för nästa år.

Om du gör det dubblar du summan du kan använda för ett tandläkarbesök till 1 200 kronor eller 600 kronor, beroende på hur gammal du är. Har du det högre beloppet kan det i många fall täcka hela kostnaden för en basundersökning.

Din tandläkare vet hur mycket du har i bidrag som du kan använda. En del tandläkare kallar tandvårdsbidraget för ”tandvårdcheck”. Men det är alltså samma sak.

Till och med det år du fyller 23 är all tandvård kostnadsfri, så då behöver du inget bidrag.

Spelar det någon roll vilken tandläkare man går till?

Du får tandvårdsbidrag oavsett om du går till folktandvården eller till en privat tandläkare eller tandhygienist. Men om du går till en privat tandläkare kan du för säkerhets skull kontrollera att den är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. De flesta är anslutna, men det finns undantag.

Vad kostar ett tandläkarbesök?

Tandläkarna bestämmer sina priser själva, men du har rätt att få en prisuppgift innan behandlingen. En basundersökning kostar vanligen mellan 600 och 1 200 kronor. Du kan jämföra priser mellan olika tandläkare på tandpriskollen.

Tandpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade länkar

Om tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad