Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Statlig ersättning för arbete i etableringsjobb

Om du har fått en anställning i etableringsjobb får du månadslön från din arbetsgivare och statlig ersättning för arbete i etableringsjobb från Försäkringskassan.

 

En ny arbetsmarknadspolitisk insats som regeringen infört för att stimulera arbetsgivare att anställa nyanlända invandrare och långtidsarbetslösa personer. Meningen är att anställningen i normalfallet ska leda till en tillsvidareanställning på heltid.

Ersättningen består av en kombination av månadslön från arbetsgivaren och statlig ersättning för arbete i etableringsjobb från Försäkringskassan

Så ansöker du om etableringsjobb

Du ansöker om statlig ersättning för arbete i etableringsjobb hos Arbetsförmedlingen. Det krävs ingen ansökan till Försäkringskassan.

Etableringsjobb (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så mycket får du i ersättning från Försäkringskassan

Hur mycket du kan få i ersättning från Försäkringskassan beror på hur stor månadslön du fått utbetald från din arbetsgivare. Lönen och ersättningen sammanräknat ska motsvara en lönenivå, som facket och arbetsgivaren kommit överens om ska gälla, inom det yrke eller den bransch du arbetar i.

Din ersättning från Försäkringskassan kan minskas vid frånvaro

Om du på grund av frånvaro får en lägre månadslön från arbetsgivaren, minskar Försäkringskassan din statliga ersättning för arbete i etableringsjobb med samma andel.

Du kan se din utbetalning på Mina sidor

På Mina sidor på Försäkringskassans webbplats kan du se din preliminära utbetalning av statlig ersättning för arbete i etableringsjobb så snart vi har handlagt ditt ärende. Den faktiska utbetalningen syns en bankdag innan pengarna kommer. Du kan även välja att få ett sms om din utbetalning. Sms‑aviseringar från Försäkringskassan lägger du till på Mina sidor under post och aviseringar.

Utbetalningsdagar

Om du väntar på besked

Senast uppdaterad