Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Vad ska jag göra om jag drabbas av psykisk ohälsa?

Har du blivit eller riskerar att bli sjukskriven på grund av psykisk ohälsa med diagnoser som stress, depression, utmattning eller ångest? Här har vi samlat information om vad som kan vara bra att tänka på.

Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnlöshet till svårare psykiska sjukdomar, som ångest eller depression. Det som kännetecknar psykisk ohälsa är att det kan påverka ditt välbefinnande och hur du fungerar i vardagen.

Varje år får över 600 000 personer i Sverige sjukpenning. Psykisk ohälsa motsvarar 50 procent av alla sjukfall för kvinnor och 39 procent av alla sjukfall för män.

Här följer information om vad som är bra att tänka på när man är sjukskriven på grund av psykisk ohälsa och råd om vad man kan göra för att undvika sjukskrivning.

Några steg på vägen

När du eller någon i din närhet mår dåligt

Om du eller någon i din närhet mår dåligt är vården den första kontakten för att få hjälp. På 1177 Vårdguiden finns mycket information om både psykisk hälsa och psykiska sjukdomar.

Psykisk hälsa (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Psykiska sjukdomar och besvär (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten har samlat information kring psykiska hälsa. Här kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt.

Din psykiska hälsa – Folkhälsomyndigheten (dinpsykiskahalsa.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förebygga sjukskrivning

Det finns förebyggande åtgärder för att undvika sjukskrivning.

Några exempel är

  • anpassning av arbetsuppgifter
  • anpassning av arbetstider
  • stöd med kontakt till företagshälsovården från din arbetsgivare
  • samtal med psykolog, kurator eller terapeut.

Det är din arbetsgivare som hjälper dig med att kontakt företagshälsovården. Prata med din närmaste chef om du mår dåligt, oavsett om orsakerna är arbetsrelaterade eller inte. Kan du inte prata med din chef så prata med en kollega eller exempelvis personalansvarig.

Om du behöver gå till företagshälsovården, kan din arbetsgivare i vissa fall få bidrag från Försäkringskassan för att du ska få hjälp. Du kan uppmärksamma din chef eller personalansvarig om bidraget som heter Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd.

Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd

Sjukanmälan och sjukskrivning

Om du blir sjuk behöver du göra en sjukanmälan genom att kontakta din arbetsgivare.

Däremot ska du som är egen företagare, arbetssökande, student eller föräldraledig göra en sjukanmälan direkt till oss första dagen som du är sjuk.

De första 14 dagarna efter att du har gjort sjukanmälan kallas för sjuklöneperioden. Ersättningen du får då kallas sjuklön.

Om du träffar en läkare och blir sjukskriven skickar hen oftast in läkarintyget direkt till Försäkringskassan. Du kan se på Mina sidor om det har kommit in. I annat fall behöver du skicka in läkarintyget själv.

Sjukpenning

Om du fortfarande är sjuk när 14 dagar har gått, ska du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan för att få ersättning för förlorad inkomst. Ansök så snart som möjligt så att vi kan handlägga ditt ärende och betala ut ersättning till dig.

När din ansökan är behandlad

Vi vill ge dig den information du behöver under din sjukskrivning och berätta om vad som kommer hända under vägen. Därför kan vi komma att kontakta dig om det behövs när vi har behandlat din ansökan.

Om du har återbesök hos läkaren innan vi har hört av oss ska du eller din läkare skicka in intyget med förlängd sjukskrivning. Då tittar vi på hela perioden när vi handlägger din ansökan.

Vad händer sen?

Så funkar det: Vad händer om du blir sjuk?

2 minuter

Filmen visar hur sjukskrivningsprocessen kan se ur för dig som är anställd. Du får svar på frågor om sjukanmälan, sjuklön och hur och när du kan ansöka om sjukpenning. Filmen beskriver också de olika tidpunkterna i en sjukskrivning (rehabiliteringskedjan) samt vilket stöd du får från Försäkringskassan, din arbetsgivare och andra aktörer.

Senast uppdaterad