Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du blir sjuk

Här får du veta vad du ska göra om du blir sjuk under studierna.

Vad gör jag om jag blir sjuk?

Om du studerar och blir så sjuk att du inte kan studera alls kan du behålla ditt studiemedel. Gör så här:

1. Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

Gör en sjukanmälan

2. Ansök om att behålla studiestödet under sjukdom

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att ansöka tills du är frisk. Då kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Om du tror att du kommer att vara sjuk längre än en vecka kan du ansöka på en gång.

Om du inte kan ansöka på Mina sidor kan du ringa kundcenter på 0771-524 524 för att beställa en blankett. Blanketten finns inte för nedladdning på webbplatsen. 

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 14 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

 

Du som arbetar samtidigt som du studerar och blir sjuk kan få sjukpenning. För att du ska ha rätt till sjukpenning måste du tjäna minst 10 900 kronor om året.

Gör så här:

1.  Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

Gör en sjukanmälan

2. Ansök om sjukpenning

Du ansöker på Mina sidor.

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att ansöka. Om du ansöker när du är frisk igen kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Om du tror att du kommer vara sjuk längre än en vecka kan du ansöka direkt.

Om du inte kan ansöka på Mina sidor ska du ringa till kundcenter på 0771-524 524 för att få en blankett hemskickad. Du kan inte ladda ner blanketten här på webben eftersom det finns vissa förifyllda uppgifter.

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta landsting kan utfärda elektroniska intyg. Du kan då bifoga ditt intyg med din ansökan när du ansöker om sjukpenning på Mina sidor. Det går snabbare, och du slipper posta intyget.

I undantagsfall kan du be din läkare att skicka in intyget elektroniskt direkt till oss.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

När du ansökt om sjukpenning på det här viset gäller samma regler för dig som för en person med anställning som får sjukpenning.

Sjukpenning för anställda

Vanliga frågor

Om du hade en arbetsinkomst innan du började studera kan du ha rätt att få sjukpenning från oss om du är för sjuk för att fortsätta studierna. Du får då lite mindre än 80 procent av den inkomst du hade innan du började studera. Sjukanmäl dig till oss som vanligt för att få sjukpenning.

Om du inte tar ut studiemedel när du studerar kan det vara så att du inte kan få sjukpenning om du blir för sjuk för att fortsätta studera.

Ring till oss på 0771-524 524 om du ska börja studera och vill veta hur ditt skydd ser ut eller om du blir sjuk så hjälper vi dig.

Om du har arbetat innan du

Teckenspråk