Om du blir sjuk

Text Speglad från sjuk/studerande/om du blir sjuk Actions
Loading...

Här får du veta vad du ska göra om du blir sjuk under studierna.

Vad gör jag om jag blir sjuk?

Om du studerar och blir så sjuk att du inte kan studera alls kan du behålla ditt studiemedel. Gör så här:

1. Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

Gör en sjukanmälan

2. Skicka in blankett

Efter ett par dagar får du en blankett hemskickad. Skicka in blanketten till Försäkringskassan.

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att skicka in blanketten. Om du skickar in den när du är frisk igen kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Tror du att du kommer att vara sjuk längre än en vecka kan du skicka in den på en gång.

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk i mer än två veckor behöver Försäkringskassan ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. I de flesta landsting kan din läkare skicka in intyget elektroniskt direkt till oss. Det går snabbare, och du slipper posta intyget.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

 

Du som arbetar samtidigt som du studerar och blir sjuk kan få sjukpenning. För att du ska ha rätt till sjukpenning måste du tjäna minst 10 700 kronor om året.

Gör så här:

1.  Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

I tjänsten väljer du alternativet ”Jag har e-legitimation och kommer att ansöka om ersättning via webben”. Då kan du sen ansöka på Mina sidor.  

Gör en sjukanmälan

2. Ansök om sjukpenning

Du ansöker på Mina sidor.

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att ansöka. Om du ansöker när du är frisk igen kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Om du tror att du kommer vara sjuk längre än en vecka kan du ansöka direkt.

Om du inte kan ansöka på Mina sidor
Om du valde att ansöka på Mina sidor men av någon anledning inte kan göra det, kan du göra en ny anmälan och välja alternativet ”Jag vill få en blankett hemskickad”. Då kommer en blankett hem till dig inom några dagar. Du kan inte ladda ner blanketten på webben.

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta landsting kan utfärda elektroniska intyg. Du kan då bifoga ditt intyg med din ansökan när du ansöker om sjukpenning på Mina sidor. Det går snabbare, och du slipper posta intyget.

I undantagsfall kan du be din läkare att skicka in intyget elektroniskt direkt till oss.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

När du ansökt om sjukpenning på det här viset gäller samma regler för dig som för en person med anställning som får sjukpenning.

Sjukpenning för anställda

Vanliga frågor

Om du hade en arbetsinkomst innan du började studera kan du ha rätt att få sjukpenning från oss om du är för sjuk för att fortsätta studierna. Du får då lite mindre än 80 % av den inkomst du hade innan du började studera. Sjukanmäl dig till oss som vanligt för att få sjukpenning.

Om du inte tar ut studiemedel när du studerar kan det vara så att du inte kan få sjukpenning om du blir för sjuk för att fortsätta studera.

Ring till oss på 0771-524 524 om du ska börja studera och vill veta hur ditt skydd ser ut eller om du blir sjuk så hjälper vi dig.

Om du har arbetat innan du

banner_bild_teckenspråk Actions
Loading...
Teckenspråk