Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Tillgänglighet

Här kan du läsa om hur vi arbetar med tillgänglighet på webbplatsen. Du kan också få tips på hur du kan anpassa innehållet för att göra det tillgängligt för dig.

Vi arbetar aktivt med att öka tillgängligheten på webbplatsen. Vårt mål är att all information och alla tjänster på webbplatsen ska kunna användas av alla, oavsett personliga eller tekniska förutsättningar. För att säkerställa att tillgängligheten på sidorna är så bra som möjligt har vi samarbetat med ett företag som är specialister på tillgänglighet på webbplatser.

Uppläsning

Vår webbplats stödjer skärmläsarverktyg, exempelvis VoiceOver, NVDA, Jaws.

Zoom

För att göra innehållet på sidan större kan du ändra zoom-nivån på sidan. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare och vilken enhet du använder (dator, mobiltelefon, surfplatta). I många webbläsare finns det en inbyggd zoom-funktion som du når i webbläsarens meny – det finns också många gånger möjlighet att använda ”genvägar” såsom att hålla ner Ctrl-tangenten på tangentbordet och snurra på mushjulet eller om det är en pekskärm att använda ”pinch”.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk.
För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Webbläsare

Försäkringskassans sidor fungerar bra i moderna webbläsare i mobiltelefoner, datorer och surfplattor, till exempel nyare versioner av Google Chrome, Internet Explorer, Firefox samt Safari.

Skriva ut webbsidor

Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida. På utskrifterna är funktionerna i sidhuvudet borttagna och om det finns expanderbara stycken på sidan är dessa expanderade.

Om du vill se hur utskriften blir innan du skriver ut kan du välja ”Förhandsgranska” eller ”Förhandsvisa” i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Externa länkar öppnas i nytt fönster

När vi länkar till en annan webbplats öppnas sidan i ett nytt fönster. Det innebär att du kommer tillbaka till vår webbplats när du stänger det nya fönstret. Dessa länkar har en specifik ikon och ditt skärmläsarverktyg läser upp att länken öppnas i ett nytt fönster.
Om en fil (exempelvis en blankett som är av filtypen pdf) öppnas i ett nytt fönster eller inte beror i huvudsak på vilken inställning du valt att göra i din webbläsare, det är inget vi normalt sett kan påverka.

Ladda ner filer

På vår webbplats är pdf det vanligaste formatet för dokument och blanketter, men även dokument i till exempel Word, Excel och Powerpoint förekommer. Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa pdf-filer är Adobe Reader. Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word, Excel eller Powerpoint kan gratis ladda ner Microsoft Viewers för dessa format.

Teckenspråk

Symbol för att spela upp film med teckenspåk

Symbol för uppspelning av film med teckenspråk. På de sidor där dom finns, klicka på plus-tecknet och film spelas upp.