Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Du som bor i skyddat boende

Om du som har ersättning eller bidrag från Försäkringskassan får ett skyddat boende behöver du oftast meddela oss, eftersom vissa ersättningar kan påverkas av att du bor där.

Vissa ersättningar och bidrag påverkas av om du bor en tid i ett skyddat boende, det vill säga att du för tillfället inte bor på din ordinarie adress. Det är olika regler för varje ersättning. Du behöver därför hålla dig uppdaterad med vad som gäller för de ersättningar eller bidrag som du får från oss.

Oftast behöver du meddela oss om du flyttar till ett skyddat boende. Du behöver också meddela oss om du har barn som följer med dig till boendet. Om du inte meddelar oss finns en risk att du får ersättning som du inte har rätt till och då kan du behöva betala tillbaka den.

Om dina barn följer med i skyddat boende kan du ha rätt till underhållsstöd under tiden. Du kan också ha rätt att få hela barnbidraget utbetalt till dig.

Ersättningar som påverkas av att du bor i ett skyddat boende

Barnbidrag och flerbarnstillägg

Vanligtvis delar vårdnadshavarna på barnbidraget. Om du och ditt barn har fått skyddat boende via socialtjänsten och du vill vara mottagare av hela barnbidraget behöver du anmäla det, antingen via vår e-tjänst eller genom att fylla i och skicka in blankett FK5227. Du kan bifoga ett intyg från socialtjänsten eller från det skyddade boendet så att vi enkelt kan se att du och barnet inte längre bor på folkbokföringsadressen.

Om du inte kan använda e-tjänsten, ansök på blankett:

5227 Barnbidrag – Ändra vem som ska få barnbidraget, vi är inte överens Pdf, 171 kB.

Försäkringskassan är skyldig att meddela den andra vårdnadshavaren när vi får in en anmälan om ändring av utbetalning av barnbidraget från dig, men vi kommer inte att meddela var du finns.

Ring oss på 0771‑524 524 om du har flerbarnstillägg och om det är några av barnen som inte flyttar tillsammans med dig till det skyddade boendet. Det gäller oavsett om barnen är gemensamma med den andra vårdnadshavaren eller inte. Du kan bara få flerbarnstillägg för de barn som bor med dig på det skyddade boendet.

Bostadsbidrag till barnfamiljer

Bostadsbidraget kan påverkas när du är i skyddat boende, men vi tar alltid hänsyn till din situation. Ring oss på 0771-524 524 om du har skyddat boende så tittar vi på om, och i så fall hur, det påverkar ditt bostadsbidrag.

Omvårdnadsbidrag

Om du och ditt barn bor på ett skyddat boende längre än 6 månader så behöver du meddela Försäkringskassan det. Till exempel kan förändrade stödinsatser göra att vi behöver se över om du fortfarande har rätt till ersättningen.

Merkostnadsersättning för barn

Om du och barnet har skyddat boende längre än 6 månader så behöver du meddela oss det. Till exempel kan förändrade merkostnader medföra att vi behöver se över om du fortfarande har rätt till ersättningen.

Bostadstillägg

Ring oss på 0771-524 524 om du har bostadstillägg och beviljas skyddat boende. Då tittar vi på om och i så fall hur det påverkar ditt bostadstillägg.

Ersättningar som inte påverkas av att du bor i ett skyddat boende

Föräldrapenning och vab

Att du och ditt barn har skyddat boende påverkar inte din rätt till föräldrapenning eller ersättning för vab. Men om något annat ändras som gör att du inte har rätt till ersättning så ska du meddela oss det genom att ringa 0771‑524 524. Det kan till exempel vara att du inte längre vårdar barnet.

Boendetillägg

Boendetillägg är ett tillägg till sjukpenning, sjukpenning i särskilda fall, rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning i särskilda fall. Eftersom boendetillägg inte tar någon hänsyn till bostadskostnad så påverkas inte rätten till boendetillägg när du bor i ett skyddat boende.

Sjukpenning och rehabiliteringspenning

Din sjukpenning eller rehabiliteringspenning påverkas i regel inte av att du har skyddat boende. Däremot ska du aktivt medverka i arbetsplatsinriktad rehabilitering. Det innebär att om du inte kan delta i rehabiliteringen så kan det påverka din rätt till sjukpenning. Ring oss på 0771‑524 524 så kan vi avgöra utifrån din situation.

Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga för dig under 30 år

Din aktivitetsersättning påverkas i regel inte av att du har skyddat boende. Däremot ska du aktivt medverka i arbetsplatsinriktad rehabilitering. Det innebär att om du inte kan delta i rehabiliteringen så kan det påverka din rätt till aktivitetsersättning. Ring oss på 0771‑524 524 så kan vi avgöra utifrån din situation.

Sjukersättning vid stadigvarande nedsatt arbetsförmåga

Din sjukersättning påverkas i regel inte av att du har skyddat boende, men ring oss på
0771‑524 524 så tittar vi på om det är något som påverkas eller något du behöver göra.

Ersättningar du kan ansöka om fastän du bor i skyddat boende

Underhållsstöd från Försäkringskassan

Om du och ditt barn har fått skyddat boende kan du ha rätt till underhållsstöd. Det gäller även om du är gift med eller folkbokförd på samma adress som den andra vårdnadshavaren. Du behöver då bifoga ett intyg från socialtjänsten eller det skyddade boendet i din ansökan om underhållsstöd.

Vi är skyldiga att kontakta den andra vårdnadshavaren i samband med att vi utreder din ansökan om underhållsstöd, men vi kommer inte att meddela var du finns.

Om du redan har underhållsstöd sedan tidigare får du behålla det även för tiden i skyddat boende.

Senast uppdaterad