Ändrade regler för tandvårdsstöd till unga
Under hösten väntas riksdagen rösta igenom en lagändring, som innebär att unga vuxna ska betala sin tandvård från och med året de fyller 20 – till skillnad från dagens 24 år. I gengäld får gruppen tillgång till det statliga tandvårdsstödet, vilket bland annat ger 600 kronor i bidrag per år.
Regeringen har för avsikt att förändra det statliga tandvårdssystemet för att ”styra offentliga resurser till de patienter som har störst behov av tandvård” (proposition 2023/24:158). En statlig utredning ser för närvarande över ett stärkt högkostnadsskydd för äldre och beräknas bli klar sista oktober.
Som ett led i finansieringen av högkostnadsskyddet för äldre föreslår regeringen att unga vuxna, som nu har gratis tandvård till och med året de fyller 23, istället ska betala från och med det år de fyller 20. Som betalande patient får de del av det statliga tandvårdsstödet, vilket bland annat ger 600 kronor om året i bidrag. Det kan sparas till nästkommande år, vilket innebär 1 200 kronor i bidrag för den som går till tandläkaren vartannat år.
Från och med det år personen fyller 24 sänks bidraget till 300 kronor per år.
Försäkringskassan betalar ut bidraget till tandläkaren, och pengarna kommer patienten till del då det dras från kostnaden för behandlingen.