Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Belopp för underhållsbidrag höjs


Under februari 2024 höjs index för underhållsbidrag, vilket påverkar alla föräldrar som själva kommit överens om underhåll.

Från och med 1 februari höjs index för underhållsbidrag med 9 procent.
Det kommer att beröra de föräldrar som själva kommit överens om underhåll.
Indexhöjningen påverkar avtal och domar om underhållsbidrag som kommit till före den 1 november 2023 och är fastställda i svenska kronor. Den förälder som ska betala underhållet måste nu betala lite mer.

Underhållsbidrag för barn ska varje år indexjusteras i förhållande till förändringar i penningvärdet, till exempel om det blivit dyrare eller billigare att bo och leva i Sverige. Det är viktigt att Försäkringskassan informerar föräldrar om ändringen. Annars kan barnets underhållsbidrag felaktigt ligga på en oförändrad nivå under många år.

Exempel

Miriam och Mert kom överens i april 2023 om att Mert ska betala 2000 kronor i månaden för deras barn Nassim.

Från och med februari 2024 ska Mert betala 2 180 kronor i månaden istället för 2000 kronor eftersom 9 procent av 2000 är 180 kronor.

Om Mert fortsätter att betala 2000 kronor i månad trots indexhöjningen, så kan Miram ansöka hos Kronofogdemyndigheten om indrivning av det beloppet som Mert inte betalar.

Betala underhållsbidrag till den andra föräldern