Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Elstödet utbetalas enligt plan


Försäkringskassan kommer kunna betala ut elstödet som planerat. Utbetalningarna inleds hos Försäkringskassan den 20 februari och några bankdagar senare börjar pengarna landa på elkundernas konton.

För att utbetalningen ska bli så snabb och smidig som möjligt bör den enskilde anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto i kontoregistret.

Det är möjligt att anmäla sitt konto även efter den 13 februari för att snabba på processen, men då kan utbetalningen dröja ytterligare några dagar. Den som inte anmäler ett konto till Swedbanks system behöver inte vara orolig. Om det inte finns något konto hos Swedbank, ser vi om det finns ett bankkonto registrerat hos oss på Försäkringskassan eller hos Pensionsmyndigheten och betalar elstödet dit. Om vi fortfarande inte hittar något konto skickar vi en utbetalningsavi. Det är kostnadsfritt att lösa in avin online, alternativt löser man in den hos ett ombud mot en avgift.

Det är viktigt att känna till att varken Försäkringskassan eller banken kommer att kontakta kunder och be dem lämna kontouppgifter eller logga in någonstans. Den som blir kontaktad av en främmande person är utsatt för ett bedrägeriförsök. Sådana kontakter bör avslutas direkt.

Försäkringskassan har byggt ett helt nytt betalningssystem för elstödet – bland annat för att inte påverka våra andra utbetalningar.

– Vi har lyckats skapa detta på oerhört kort tid. En annan bra sak är att systemet kommer kunna återanvändas, inte bara för nästa utbetalning av elstöd utan även för andra slags krisstöd om det skulle behövas i framtiden, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Utbetalningen av detta första elstöd omfattar mellan 16 och 17 miljarder kronor till 4,3 miljoner hushåll. Uppgifter från 132 elnätsbolag samlas in under perioden 6–16 februari.

Detaljerade frågor och svar om elstödet finns på Försäkringskassans webbplats.

Utbetalning av elstöd

Mer om hur du ansluter ditt konto hos Swedbank.

Anmäl konto till kontoregistret & lös in avi (swedbank.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om elstödsmodellen hos Svenska Kraftnät.

Elstöd till privatpersoner (svk.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.