Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Årssiffror för vab: Så mycket har vabbandet ökat i riket samt kommuner


Idag 12 januari släpper Försäkringskassan statistik på hur mycket föräldrar i Sverige vabbade år 2022. Antalet vab-dagar för riket ökade från 8,38 miljoner år 2021 till 8,56 miljoner år 2022 – en ökning med 2,2 procent. Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från 8,35 miljarder till cirka 8,72 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade från drygt 840 000 till drygt 903 000.

– Vabbandet i Sverige har ökat under många år men under pandemiåren blev det en extra stor ökning. Även 2022 ser vi en liten ökning jämfört med föregående år, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan.

– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab efter pandemin. Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Under 2022 vabbades det också för fler barn än tidigare.

– Nytt för år 2022 verkar vara att föräldrar nu vabbar för flera barn. Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då istället fler gånger än tidigare år, säger Niklas Löfgren.

Tillfällig föräldrapenning för vård av barn, årsstatistik Excel, 60 kB, öppnas i nytt fönster.

Fakta

Tillfällig föräldrapenning – eller ersättning för vab – kan betalas ut till den som avstår arbete för att vårda sjukt barn.

De första sju dagarna vabbar man utan krav på sjukintyg. Dag 8 skall ett sjukintyg skickas in till Försäkringskassan.

Om barnets ordinarie vårdare är sjuk kan en annan person vabba för barnen – till exempel en bekant eller en släkting. Kravet för att få ersättning för vab är att man avstår arbete för att vårda ett sjukt barn.