Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Läkarintyget – en viktig pusselbit

Här hittar du som arbetar i vården information på en övergripande nivå om hur Försäkringskassans handläggare arbetar med informationen i läkarintyget.

När en person blir sjuk kan den ha rätt till ersättning om den inte kan arbeta på grund av sin sjukdom. Försäkringskassan har i uppdrag av riksdag och regering att ansvara för hanteringen av sjukpenningen. Både att göra bedömningen av vem som har rätt till ersättning och att sköta själva utbetalningarna av sjukpenningen. Handläggaren gör sin bedömning utifrån uppgifterna i ansökan, läkarintyget och lagstiftningen.

Läkarintygen — en viktig pusselbit i sjukskrivningsprocessen

8 minuter

Sjukförsäkringen och rätten till sjukpenning är reglerad i socialförsäkringsbalken. Där anges vilka villkor som ska vara uppfyllda för att en person ska ha rätt till ersättning vid sjukdom. För att Försäkringskassans handläggare ska kunna bedöma vilka som uppfyller de villkoren spelar läkarintyget en mycket viktig roll.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad