Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Nu finns Socialförsäkringen i siffror på engelska


Försäkringskassans rapport Socialförsäkringen i siffror 2023 finns nu på engelska. Rapporten, som publicerades på svenska i juni, visar att även om pandemins påverkan på den svenska socialförsäkringen avtog 2022 så är vissa beteendemönster kvar.


Under förra året återgick antalet mottagare av sjukpenning i stort till 2019 års nivåer. Men precis som under pandemiåren är det fortfarande färre som går till tandläkaren än före pandemin och rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn.

Det är några av årets slutsatser i rapporten ”Social Insurance in Figures”. Rapporten ger en övergripande beskrivning av den svenska socialförsäkringen med hjälp av lättillgänglig och kommenterad statistik.

Om Försäkringskassan

I stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige omfattas av den svenska socialförsäkringen som administreras av Försäkringskassan. Försäkringar och bidrag är oftast baserade på arbete eller boende i Sverige och det är i huvudsak ersättningar som betalas ut till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

Försäkringskassan är en av Sveriges 29 statistikansvariga myndigheter och publicerar officiell statistik inom socialförsäkringsområdet. Myndigheten administrerar en av Sveriges största statistikdatabaser. På Försäkringskassans webbplats hittar du aktuell statistik, liksom publikationer och forskning om socialförsäkringen.

Rapporten

Social Insurance in Figures 2023 Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.

Pressmeddelandet från i juni:

Pandemins inverkan på socialförsäkringen klingar av men vissa mönster består

Statistik och analys