Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Nya regler om återbetalning


Från den 1 september 2022 gäller nya regler för den som får ett beslut om att betala tillbaka pengar till Försäkringskassan. De nya reglerna är en följd av en lagändring som riksdagen beslutade den 21 juni.

Den som får ett beslut om att betala tillbaka ersättning till Försäkringskassan har 30 dagar på sig att göra det. Lagändringen innebär att om hen inte betalar ska Försäkringskassan lämna skulden direkt till Kronofogden för indrivning eftersom beslutet om återbetalning är en handling som blir direkt verkställbar (exekutionstitel). Tidigare har Försäkringskassan i första hand själv drivit in pengarna och därefter ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Det är fortfarande möjligt att komma överens med Försäkringskassan om en avbetalningsplan om man inte kan betala hela beloppet på en gång, men hela skulden ska vara betald inom tolv månader.

Minska risken för felutbetalning

  • Ge Försäkringskassan rätt uppgifter i ansökan om ersättning.
  • Meddela om någonting ändras under tiden ersättningen betalas ut, till exempel om inkomsten, adressen eller familjesituationen ändras.
  • Kontrollera utbetalningarna från Försäkringskassan.
  • Meddela om du misstänker att du har fått för mycket pengar.