Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Webbinnehållsvisning Actions
Loading...

Försäkringskassan igång med öppna data

19 september 2017

Nu har Försäkringskassans projekt med öppna data tagit ett stort kliv framåt. I veckan som gick publicerade myndigheten nämligen sina första dataset som öppna data.

Öppna data är en viktig del i samhällets digitalisering

Åsa Holmberg– Man kan säga att öppna data är som att ha ett bord i receptionen. På det bordet ligger information från vår verksamhet som inte är hemlig. Vem som helst får låna informationen och bygga tjänster med den som alla i samhället kan få glädje av, säger Åsa Holmberg på Försäkringskassans Digitala kanaler, som arbetar med projektet.

I och med att informationen görs lättillgänglig och används av många ökar dess värde, medan data som inte används bara är en kostnad.

Monika Nilsson– Alla i samhället har ju redan betalat för den här informationen. Nu kan vi dra nytta av den tillsammans, säger Monica Nilsson, projektledare.

Inom ramen för projektet kommer Försäkringskassan att publicera ytterligare några dataset. Men det är viktigt att verksamheten fortsätter att driva arbetet och se över vilken information som kan öppnas upp.

Vilken information fungerar som öppen data?

Informationen ska kunna publiceras publikt för fri användning och vidareförädling.

Informationen måste vara fri från avgifter, sekretess och personuppgifter.

Försäkringskassans öppna data.Tillbaka till nyhetsarkivet