Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Statistik om jämställdhetsbonus

Vanliga frågor

Jämställdhetsbonus var en ersättning som fanns 2008 – 2017. Jämställdhetsbonus betalades ut till föräldrapar där båda föräldrarna tog ut fler än de 60 dagar som är reserverade för var och en av dem. Det innebar att den började betalas ut när båda föräldrarna tog ut fler än de dagar som är reserverade för varje förälder. Jämställdhetsbonusen kunde betalas ut för barn som är födda eller adopterade 1 juli 2008 eller senare.

Jämställdhetsbonusen var 50 kronor var per dag. Föräldrar som tog ut 240 dagar var fick maxbeloppet 13 500 kronor. Bonusen var skattefri.

Ja, sedan jämställdhetsbonusen infördes 2008 har reglerna ändrats vid ett tillfälle. Från början måste föräldrarna ansöka om att få bonusen, och utbetalningen gjordes genom att kreditera den ene förälderns skattekonto en gång om året.

År 2012 slopades kravet på ansökan, och bonusen betalades ut till båda föräldrarna tillsammans med föräldrapenningen.

Du kan läsa mer om regeländringar i dokumentet Förändringar inom socialförsäkrings- och bidragsområdena från 1968-.

Förändringar inom socialförsäkrings- och bidragsområdena från 1968-

Statistiken baseras på information från Försäkringskassans datalager STORE och bygger på utbetalningsperioder som bokförts under samma period som utbetalningarna gjordes.

Om du har frågor om statistiken är du välkommen att kontakta statistikenheten.

statistikenheten@forsakringskassan.se