Keep in mind...
You are using an older version of your web browser. This means that you might not be able to use all of the functions of the website. We recommend that you update to a newer version.

Intyg för smittbärarpenning

Här får du som har en patient som ska ansöka om smittbärarpenning information om intyget och om vem som gör vad.

Vad är smittbärarpenning?

Smittbärarpenning kan betalas ut till den som inte kan arbeta på grund av att hen är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom – dit covid-19 räknas – och som omfattas av smittskyddslagen. För att få smittbärarpenning krävs ett läkarintyg från första dagen som visar att patienten inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Slopat krav på läkarintyg för smittbärarpenning vid covid-19

Regeringen har beslutat att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg vid ansökan om smittbärarpenning som gäller covid-19. Det krävs fortfarande att en läkare har fattat beslut om avstängning, enligt smittskyddslagen, för att patienten ska ha rätt till ersättningen. I ansökan ska patienten uppge för vilken period hen är avstängd.

Om ansökan gäller dagar före den 6 februari 2021, eller annan allmänfarlig sjukdom, behöver patienten fortfarande ha ett läkarintyg från första dagen som visar att hen inte får arbeta på grund av risken att smitta andra.

Hur skriver jag ett intyg som ger Försäkringskassan rätt information?

Du ska använda läkarintyg FK 7804.

I läkarintyget, fält 1, fyller du som läkare i om patienten är avstängd enligt smittskyddslagen på grund av smitta. Gå sedan vidare till fält 4 (Diagnos) där du fyller i vilken allmänfarlig sjukdom personen är eller riskerar att vara smittad av och fält 8 (Nedsättning av arbetsförmåga) för vilken period som avstängningen gäller.

Om ovanstående framkommer i läkarintyget behövs ingen fritext och intyget kan skickas elektroniskt.

Vem ska göra vad?

Patienten ska:

  • Ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.
  • Skicka in läkarintyg till Försäkringskassan om hen inte har bett sin läkare göra det.

Läkaren ska:

  • Skriva ett läkarintyg från första dagen om att den smittade inte får arbeta på grund av misstänkt eller konstaterad smitta. Vid covid-19 gäller tillfälliga regler, se högre upp på den här sidan.
  • Skicka in läkarintyget till Försäkringskassan om patienten ber om det.

Läkarintyget finns elektroniskt i de flesta journalsystem. Läkare som inte har intyg i sitt journalsystem kan ladda ner en blankett här, använd blankett 7804. Fyll i och ge läkarintyget till patienten som skickar in det till Försäkringskassan.

7804 Läkarintyg för sjukpenning

Försäkringskassan ska:

  • Bedöma om patienten har rätt till smittbärarpenning och betala ut ersättning om alla villkor är uppfyllda.

Vanliga frågor

Villkoren för att få smittbärarpenning finns beskrivna på Försäkringskassans sidor för privatpersoner.

Information för patienten om smittbärarpenning

Ja. Ring till oss på 0771-17 90 00 så hjälper vi dig. Vi kan tyvärr inte publicera kontaktuppgifter till våra handläggare på webbplatsen.

Relaterade länkar

Information för patienten