Planerad vård är all vård som inte är nödvändig vård.
Vem har rätt till planerad vård i Sverige?
Om patienten bor utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien
Patienter som inte är försäkrade i ett EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien har rätt till planerad vård, men får stå för sina vårdkostnader själva. Särskilda regler gäller för svenska medborgare som är bosatta utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritannien. Läs om dessa på SKR:s webbplats.
Vård av personer från andra länder (skr.se)
Om patienten bor inom EU/EES, i Schweiz eller i Storbritannien
En patient försäkrad i EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien har rätt att få planerad vård i Sverige. Det gäller även en svensk patient som är bosatt utomlands, men söker planerad vård i Sverige.
För att patienten ska få vård till samma avgift som personer som är folkbokförda i Sverige ska hen uppfylla något av följande villkor:
- Ha ett förhandstillstånd (ett intyg S2) som hen lämnar till vårdgivaren.
- Kunna visa upp intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i Sverige men försäkrade i ett annat EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.
- Kunna visa upp intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i ett annat EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien.
- Studera i ett annat EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien och visar upp intyg om rätt till vård i Sverige.
- Kunna visa upp intyg om bosättning i Sverige enligt förordning 883/2004.
Övriga kostnader regleras mellan regioner, Försäkringskassan och behörig institution i ett annat land. Du som vårdgivare ska därför ta en kopia på det intyg patienten visar upp.
Ett annat alternativ för patienten är att betala hela vårdkostnaden själv och ansöka om ersättning i efterhand från landet där hen är försäkrad. Det gäller dock bara dem som är försäkrade i ett land som tillhör EU/EES, men inte för de som är försäkrade i Schweiz eller i Storbritannien.