Vill du prova att arbeta med sjukersättning?
Har din hälsa förbättrats sedan du fick sjukersättning? Vill du prova att jobba mer för att öka din inkomst? Du som fick ett beslut om sjukersättning före den 1 juli 2008 har möjlighet att arbeta och ändå ha kvar rätten till sjukersättning. Det kallas att arbeta med steglös avräkning.
Steglös avräkning innebär att du kan ha inkomster upp till ett visst fribelopp utan att storleken på din sjukersättning påverkas. Även när du tjänar mer än fribeloppet kan du få behålla en del av sjukersättningen. Eftersom ett arbete i regel ger större inkomst än sjukersättning, tjänar många på att arbeta mer än fribeloppet.
Tänk bara på att ansöka om steglös avräkning innan du börjar arbeta annars kan du förlora rätten till sjukersättning.
Frågor och svar
-
Om du inte ansöker om omräkning av din sjukersättning innan du börjar arbeta så upphör reglerna om steglös avräkning att gälla för dig. Det kan leda till att du inte längre har rätt till sjukersättning. Du riskerar också att Försäkringskassan kräver tillbaka din sjukersättning.
-
Ja, du kan få sjuklön och sjukpenning på den del som du inte har sjukersättning för.
-
Ja, beloppet för bostadstillägg kan minska om du får ökade inkomster. Kontakta Kundcenter på 0771‑524 524 så att du får rätt ersättning.
-
Om du inte kan fortsätta att arbeta, ska du anmäla ändrad inkomst. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och fylla i Anmälan ändrad inkomst vid sjukersättning (steglös avräkning).
Anmäl ändrade förhållanden vid steglös avräkning (inloggning){"url":"/privatperson/logga-in-pa-mina-sidor#?goto=%2Fprivatperson%2Fmina-sidor%2Falla-e-tjanster%2Fanmal-andrade-forhallanden-vid-steglos-avrakning","login":true,"text":"Anmäl ändrade förhållanden vid steglös avräkning"} När du anmäler att du slutat arbeta kan det bli så att du inte får mer sjukersättning för det året. Det beror i så fall på att din inkomst redan har blivit så hög att du har fått den sjukersättning som du har rätt till.
-
Beslutet om sjukersättning när du arbetar med steglös avräkning är preliminär och bygger på de förväntade inkomster du får under året. När vi får uppgifter från Skatteverket om vilka inkomster du faktiskt har haft, fattar vi ett nytt beslut.
Om det visar sig att du fått för mycket sjukersättning, kan du bli tvungen att betala tillbaka pengar. Om du har fått för lite sjukersättning, kan du få mer sjukersättning i efterskott.