Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Resa bort – glöm inte EU-kortet

För att vara säker på att få ta del av den sjukvård man har rätt till på resan är det bra att ha med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU‑kortet. Det kan beställas kostnadsfritt.

Om du skadar dig eller blir sjuk inom EU/EES, i Schweiz eller i Storbritannien

Skador och sjukdomar är inget man vill tänka på inför en utlandsresa. Samtidigt är det få saker som kan förstöra semestern lika effektivt som sjukdom. För att vara säker på att få ta del av den sjukvård som man har rätt till på resor inom EU/EES, Schweiz och Storbritannien ska man ha med sig EU‑kortet.

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar‑ och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land, i Schweiz eller i Storbritannien som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Nödvändig vård är sådan vård som man av medicinska skäl inte kan vänta med tills man kommer hem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Om du blir sjuk utanför EU/EES, i Schweiz eller Storbritannien

Blir man sjuk i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritanniens kan man inte använda sitt EU‑kort få kostnaderna ersatta av Försäkringskassan. Därför är det även viktigt att ha en privat försäkring som täcker kostnader för sjukvård.

Beställ EU‑kort

Fakta EU‑kortet

  • Berättigar till nödvändig vård vid utlandsvistelse i EU/EES, i Schweiz eller Storbritannien.
  • Barn ska ha ett eget EU‑kort.
  • Det tar upp till 10 arbetsdagar att få kortet efter beställning.
  • Det kostar inget att beställa kortet.

Så här använder du EU‑kortet inom EU (ec.europa.eu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad