Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

"Personlig assistans gör att jag kan arbeta"

En olycka förändrade allt. Efter månader på sjukhus fanns visserligen det gamla jobbet kvar men arbetsuppgifterna och arbetsmiljön var svåra att anpassa till de nya förutsättningarna. Men Marika ville arbeta. Hon var inte beredd att ge upp och bli låst till hemmet.

De omfattande funktionsnedsättningar som hon fick av olyckan skulle inte få hindra henne.

– Tack vare stödet från min familj, vänner och inte minst mina personliga assistenter har jag orkat hantera de stora utmaningar som mitt nya liv inneburit, säger Marika.

När hon ansökte om assistansersättning pratade hon med sin handläggare på Försäkringskassan om möjligheten att arbeta.

Kan arbeta tack vare personlig assistans

Idag har Marika ett nytt jobb och arbetar halvtid. Funktionsnedsättningen gör att många saker tar längre tid och hon behöver träna för att orka med jobbet. Men Marika är glad att hon har möjlighet att ha kontroll över sitt eget liv.

– Jag är ju samma person som innan olyckan. Att få assistans gör att jag kan bidra med mina erfarenheter och fortfarande vara delaktig i samhället.

Den personliga assistenten är med för hjälpa med stort och smått ‑ allt från toalettbesök till att justera sittställning eller assistera om mobilen ringer.

– Hon hjälper också till med att ta fram det jag behöver när jag är med på möten. Hon måste inte vara med på själva mötet, även om hon ska finnas till hands för att kunna hjälpa mig när det behövs.

– Min assistent är verkligen en personlig assistent som jag har valt och som vet vad jag har för behov. Visst kan man be kollegor om hjälp, men mitt deltagande i arbetslivet kan inte vara beroende av hjälpsamma arbetskamrater.

Vem kan få personlig assistans?

Den som har en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp med att tvätta sig, klä på sig, umgås med andra, äta eller gå på toaletten, kan få personlig assistans.

För att få personlig assistans ska man inte ha fyllt 65 år innan man ansöker. Dessutom ska man vara försäkrad i Sverige, vilket man är om man bor eller arbetar här.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad