Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Pröva att studera eller jobba när du har aktivitetsersättning eller sjukersättning

Drömmer du om att börja studera men är osäker på om du kommer att orka studierna? Har du fått ett jobberbjudande men vågar inte ta steget? Här kan du läsa om att pröva på att studera eller jobba om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning.

Vad innebär reglerna?

Reglerna ser lite olika ut beroende på om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning.

 

Behåll aktivitetsersättningen i 6 månader – prövotid för studier

Om du har aktivitetsersättning och vill prova på att studera kan du ansöka om att behålla din aktivitetsersättning under 6 månader. Det kallas för prövotid för studier. Under prövotiden för studier kan du studera i högst sex månader utan att din ersättning minskar. På så sätt får du möjlighet att testa om studier fungerar och slipper samtidigt oroa dig för att ekonomin ska påverkas.

Du behöver inte ansöka om prövotid om studierna är en del av ett arbetsmarknadspolitiskt program, en del av social rehabilitering eller en aktivitet under tid med aktivitetsersättning.

Fortsätt studera med vilande aktivitetsersättning

Om studierna går bra kan du efter 6 månader ansöka om vilande aktivitetsersättning för studier i ytterligare arton månader. Det betyder att du under tiden du studerar har kvar rätten till aktivitetsersättning, men den betalas inte ut. Under tiden du studerar med vilande aktivitetsersättning kan du istället ansöka om studiemedel från CSN.

På Centrala studiestödsnämndens (CSN) webbplats kan du läsa om hur du ansöker om studiemedel och vilka studier du kan få studiemedel för.

CSN (csn.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill avbryta studierna ska du anmäla det till Försäkringskassan.

 

Om du har haft sjukersättning i minst ett år och vill prova på att arbeta kan du ansöka om vilande sjukersättning. Du kan ha vilande sjukersättning i högst två år.

Det innebär att du har kvar rätten till sjukersättning om du skulle bli sjuk igen. Du får ett skattefritt belopp som motsvarar 25 procent av den ersättning som är vilande, förutom den lön du tjänar. Du behöver inte ansöka om att få månadsbeloppet, utan Försäkringskassan betalar ut det automatiskt när du fått ett beslut om vilande sjukersättning.

Om du inte kan fortsätta arbeta ska du kontakta Försäkringskassan.

Simon sitter på ett bibliotek och studerar. Foto.

"Jag vågade ta steget"

Simon hade tidigare aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Tack vare möjligheterna med prövotid för studier började han plugga igen.

”Jag vågade ta steget. Nu pluggar jag till fritids­pedagog.”

Frågor och svar

  • Om du vill ansöka om prövotid för studier, vilande sjukersättning eller vilande aktivitetsersättning så ska du kontakta Försäkringskassan.

    Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga – för dig under 30 år

    Sjukersättning

  • Ja, du måste ansöka om prövotid för studier eller vilande aktivitetsersättning innan du börjar att studera eller arbeta, men du måste inte ha fått beslutet.

    Om du inte ansöker innan du börjar studera eller arbeta kan det bli aktuellt att ompröva din rätt till aktivitetsersättning. Försäkringskassan utreder då om din arbetsförmåga kan anses vara väsentligt förbättrad. Det kan innebära att du inte längre har rätt till aktivitetsersättning och att den i så fall dras in. Det är därför bra om du vet vilket beslut Försäkringskassan tänker fatta innan du börjar studera.

  • Om du studerar utan att ansöka om prövotid eller vilande ersättning vid arbete eller studier kan rätten till aktivitetsersättning komma att omprövas.

  • Om du arbetar utan att ansöka om vilande sjukersättning kan rätten till ersättning komma att omprövas. Försäkringskassan utreder då om din arbetsförmåga kan anses vara förbättrad. Det kan innebära att du inte längre har rätt till sjukersättning och att den i så fall dras in. Kontakta Försäkringskassan för att veta vad som gäller för dig.

  • Utbildningar som godkänns inom ramen för vilande aktivitetsersättning vid studier. Även andra typer av studier kan bli aktuella, till exempel kortare yrkesutbildningar.

    Däremot behöver du inte ansöka om prövotid för studier som ingår i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller för kurser och enklare studier som i dag kan godkännas som en del av en social rehabilitering eller som en aktivitet inom ramen för aktivitetsersättning.

    Om du är osäker på om studierna är social rehabilitering eller kan vara en aktivitet ska du ta kontakt med din handläggare.

  • Du kan avbryta studierna. Du behöver inte visa något medicinskt underlag när du avbryter studierna.

    Du måste anmäla studieavbrottet till Försäkringskassan eftersom en påbörjad studiemånad räknas som en förbrukad prövotidsmånad. Om, och när, du vill återuppta studierna efter ett avbrott ska du ansöka om prövotid igen. Du kan då använda de månader du har kvar av prövotiden.

    Du kan totalt få 6 månader med prövotid under hela den tid som du kan få aktivitetsersättning mellan 19 och 29 år.

  • Om du vill avbryta dina studier räcker det med att du meddelar det till Försäkringskassan. Du får ett meddelande att din prövotid har avbrutits och hur många månader som har förbrukats.

  • Du kan avbryta arbetet om du inte längre klarar av att arbeta. Kontakta i så fall Försäkringskassan.

  • Nej, det är inte möjligt att få prövotid för studier istället för vilande aktivitetsersättning. Det beror på att du måste ha fått aktivitetsersättning utbetalt i minst 12 månader omedelbart före prövotiden.

Senast uppdaterad