Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Höjt underhållsstöd

Från och med utbetalningen i juli 2022 får du som har underhållsstöd mer pengar varje månad. På den här sidan kan du läsa om hur det påverkar dig.

Du som betalar ett belopp till Försäkringskassan varje månad för att ditt barn får underhållsstöd kan också påverkas av höjningen.

Från och med augusti 2022 höjs underhållsstödet med 150 kronor för barn i åldersgruppen 7–10 år. Det nya beloppet blir 1 823 kronor per månad från och med månaden efter barnet fyller 7 år.

 

Lagändringen innebär att du har rätt till ett högre underhållsstödsbelopp från och med augusti om du har barn i åldersgruppen 7–10 år. Eftersom underhållsstöd betalas ut i förskott innebär det att det högre beloppet betalas ut redan den 25 juli.

Du kommer i och med utbetalningen den 25 juli få ett utbetalningsbesked. Du behöver inte göra någonting för att få det högre beloppet.

 

Om du ansöker om underhållsstöd kan lagändringen innebära att du har rätt till ett lägre belopp innan augusti 2022 om du har barn i åldersgruppen 7–10 år och det högre beloppet från och med augusti. Vilket belopp du får beror dels på från och med när vi bedömer att du har rätt till underhållsstöd och dels på barnets ålder.

Underhållsstöd kan tidigast beviljas en månad innan ansökningsmånaden. Det innebär att om du ansöker om underhållsstöd i augusti kan du få det lägre beloppet utbetalt för juli och det högre för augusti och framåt.

 

Om du har ett belopp att betala kommer vi att räkna om det i och med lagändringen.

Om ditt belopp blir högre i och med höjningen av underhållsstödet kommer du att få ett beslut från oss om det.

Om ditt belopp inte påverkas ska du fortsatt att betala ditt redan beslutade betalningsbelopp.

Senast uppdaterad