Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Barnet bor hos båda föräldrarna

 
Underhållsbidrag vid växelvist boende 2 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om underhållsbidrag vid växelvist boende.

 

Växelvist boende innebär att barnet bor ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar, till exempel varannan vecka. I vanliga fall behöver ingen förälder betala underhållsbidrag i den situationen. Men det kan finnas undantag, till exempel om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra.

Vem ska betala underhåll?

I vanliga fall behöver ingen förälder betala underhållsbidrag i den situationen eftersom båda föräldrarna anses stå för sin del av kostnaderna för barnets boende, mat och fritidsintressen.

Det kan finnas undantag, till exempel om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra Då kan det vara bra för barnet om föräldern som har högre inkomst betalar för att barnets levnadsstandard inte ska variera alltför mycket från vecka till vecka.

På sidan för separerade föräldrar kan du läsa om vilka kostnader som ett underhållsbidrag ska täcka och hur särlevande föräldrar ska fördela kostnaderna.

Hur mycket kostar det att täcka barnets behov?

Vad gör vi om vi inte kan komma överens?

Om ni har svårt att komma överens om umgänge, vårdnad, boende och barnets försörjning kan ni vända er till kommunen för att få hjälp med ett samarbetssamtal. Samarbetssamtalet kostar ingenting och är en möjlighet för er att hitta gemensamma lösningar för barnets bästa utan att behöva gå till domstol.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

  • Om ni har kommit överens om att den förälder som tjänar mer ska betala underhåll för barnet ska underhållsbidraget betalas direkt till barnet när hen fyllt 18 år.

    Barnet har rätt till underhållsbidrag till och med att hen fyller 21 år om hen studerar på heltid på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande.

  • Nej, du kan inte längre ansöka om underhållsstöd vid växelvist boende.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad