Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Checklista – föräldrapenning och vab

Nio av tio gör redan rätt och vi hoppas att det ska bli ännu fler. För att göra det så enkelt som möjligt har vi tagit fram några enkla tips till dig som ansöker om föräldrapenning eller vab.

Var noga när du fyller i din ansökan och kom ihåg att meddela oss om uppgifterna ändras under tiden som du får ersättning. Ger du oss rätt uppgifter får du pengarna snabbare och slipper krångel för att vi upptäcker att något är fel. Om du får för mycket pengar kan du dessutom bli skyldig att betala tillbaka. Men du kan också få för lite ersättning om du missar att anmäla höjd lön.

 

Kom ihåg:

  • Granska uppgifterna som visas i Försäkringskassans app eller i Mina sidor. Det gäller till exempel inkomst, arbetsgivare och vilken förskola eller skola ditt barn går i.
  • Dubbelkolla innan du signerar att du fyllt i rätt dagar och timmar.
  • Stäm av med den som har vabbat för samma barn så att ni inte ansöker om ersättning för samma dagar eller timmar.
  • Kontakta oss om du upptäcker att du har lämnat fel uppgifter, eftersom du inte kan ändra i en ansökan som du redan har skickat in.
{"url":"/privatperson/logga-in-pa-mina-sidor#?goto=%2Fwps%2Fmyportal%2Fprivatpers%2Fminasidor","login":true,"text":"Mina sidor"}

Försäkringskassans app

Semester och utlandsresor när du vabbar

Du kan inte få ersättning för vab när du har semester. Men om ditt barn blir sjukt på semestern i Sverige eller i ett land inom EU/EES, så kan du byta dina semesterdagar mot vab. Du måste då kontakta din arbetsgivare så snart som möjligt och ändra din semester till vab.

Om du flyttar utomlands eller är borta i mer än sex månader måste du ringa till oss, eftersom du oftast har rätt till ersättning bara när du bor eller arbetar i Sverige.

 

När du ansöker om föräldrapenning ska du lämna uppgifter om din inkomst och arbetsgivare, så att du får den ersättning du har rätt till.

Du kan inte få föräldrapenning när du har semester. Om du redan har ansökt om föräldrapenning, så kan du göra en ny ansökan som inte innehåller de dagar du har semester.

Tips till dig som ska vara föräldraledig i sommar

Om du flyttar utomlands eller är borta i mer än sex månader måste du kontakta Försäkringskassan, eftersom att det kan det påverka din rätt till föräldrapenning.

{"url":"/privatperson/logga-in-pa-mina-sidor#?goto=%2Fwps%2Fmyportal%2Fprivatpers%2Fminasidor","login":true,"text":"Mina sidor"}

Så uppdaterar du dina uppgifter på Mina sidor och i Försäkringskassans app

1 minut

Här är en instruktionsfilm som berättar om vad du behöver tänka på och vilka uppgifter du behöver ha extra koll på när du ska ansöka om föräldrapenning eller ersättning för vab. Ta en extra titt på dina uppgifter innan du signerar med ditt bank-id.

Tack för att du lämnar rätt uppgifter

När du lämnar in din ansökan intygar du att alla uppgifter är riktiga, kompletta och aktuella. Du försäkrar också att du uppdaterar dina uppgifter om något ändras. Om vi inte får rätt information direkt kan din ersättning bli försenad och beloppet kan bli fel.

Vi granskar uppgifter löpande och när vi upptäcker att vi har fått fel uppgifter eller att de inte har uppdaterats så måste vi utreda det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sånt brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse.

Fråga oss om du är osäker

Om du blir osäker när du ansöker om ersättning är du alltid välkommen att ringa till oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

Kundcenter för privatpersoner

Tandfen jobbar inte på helgerna

16 sekunder

Tack, för att du lämnar korrekta uppgifter när du ansöker om ersättning från Försäkringskassan! Tillsammans ser vi till att det blir rätt.

Har du sett mitt godis?

16 sekunder

Tack, för att du lämnar korrekta uppgifter när du ansöker om ersättning från Försäkringskassan! Tillsammans ser vi till att det blir rätt.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad