Smittbärarpenning och reseersättning för anställda
Om du inte får arbeta på grund av att du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom kan du få smittbärarpenning. Du kan också ha rätt till ersättning för resor som du behöver göra, till exempel i samband med läkarundersökningar.
Kan jag få smittbärarpenning?
Du kan få smittbärarpenning om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst på grund av något av följande skäl:
- En läkare har beslutat att du inte får arbeta på grund av du är smittad eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom.
- Du ska till en läkare för att utreda om du har en smittsam sjukdom.
- Du har en sjukdom, en smitta, ett sår eller annan skada som gör att du inte får hantera livsmedel.
Du måste ha ett läkarintyg som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.
Nya rekommendationer för dig som bor med covidsmittad person
Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer innebär att personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19, ska betraktas som möjliga sjukdomsfall, och som regel omfattas av förhållningsregler. Reglerna kan till exempel vara att du inte får gå till arbetet. Får du inte gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Tänk på att det krävs ett läkarintyg som styrker att du inte kan vara på arbetet.
Vad gäller i regionerna?
Läs mer på 1177.se vad som gäller i den region där du bor.
Om sjukdomen gör att du inte kan arbeta
Smittbärarpenning betalas ut till den som kan arbeta, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Om du inte kan arbeta kan du ha rätt till sjuklön från din arbetsgivare eller sjukpenning från Försäkringskassan.
Hur mycket får jag?
Med smittbärarpenning får du knappt 80 procent av din lön, men högst 810 kronor per dag.
Kan jag få reseersättning för att jag är smittbärare?
Om du har eller kan antas ha smittats av en allmänfarlig sjukdom kan du få ersättning för resor du behöver göra till läkarundersökningar, kontroller eller behandlingar.
När du ansöker behöver du skicka in:
- kvitton på dina resekostnader
- kvitton som visar att resorna gällde en sjukdom som är allmänfarlig enligt smittskyddslagen.
Hur ansöker jag?
Det är många som ansöker om smittbärarpenning nu. För att det ska gå fortare att handlägga din ansökan är det bra om du ansöker för hela perioden när du har återgått i arbete.
1. Ansök på Mina sidor
Ansök om smittbärarpenning (inloggning)
Ansök om ersättning för resekostnader för smittbärare (inloggning)
2. Skicka in läkarintyg eller kvitto
3. Utbetalning
Från att din ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid. Utbetalningen har inte ett fast datum utan kommer så fort vi är färdiga med handläggningen.
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.