Sjukpenning för dig med aktiebolag
Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning.
Du som är aktiebolagsägare räknas som anställd i ditt bolag. Det betyder att de första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig istället för din vanliga lön. Sen kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Tillfälliga regler med anledning av coronaviruset
Vissa regler för ersättningar från Försäkringskassan är tillfälligt ändrade med anledning av coronaviruset. Uppdatera dig därför om vad som gäller på den här sidan:
Coronaviruset – det här gäller
Kan jag få sjukpenning?
Du kan få sjukpenning om du:
- inte kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få sjukpenning.
- går miste om arbetsinkomst som är sjukpenninggrundande.
- är försäkrad i Sverige.
Hur mycket får jag?
I Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar. Du får knappt 80 procent av det du beräknar att ta ut som lön från företaget, men högst 810 kronor per dag.
Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan
du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare.
Om ditt företag är nystartat, det vill säga att det registrerades för som mest 36 månader sedan, gäller särskilda regler. Då kan du ha rätt till ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att du får minst samma SGI och minst lika mycket i ersättning som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.
Hur ansöker jag?
1. Sjukanmäl dig till ditt aktiebolag
Gör din sjukanmälan till aktiebolaget första dagen du är sjuk. De första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig istället för din vanliga lön.
2. Sjukanmäl dig till Försäkringskassan
När du varit sjuk i 14 dagar ska du sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Eftersom du räknas som anställd av ditt aktiebolag ska du sjukanmäla dig själv till Försäkringskassan. Sjukanmälan ska göras senast den 21:a sjukdagen. Du kan sjukanmäla dig i Arbetsgivartjänsten, våra e-tjänster för arbetsgivare.
Anmäl sjukfrånvaro (inloggning)
3. Ansök på Mina sidor
När du har sjukanmält dig till Försäkringskassan kan du ansöka om sjukpenning på Mina sidor.
Ansök om sjukpenning (inloggning)
4. Skicka in läkarintyg
Försäkringskassan behöver ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta regioner kan utfärda elektroniska intyg. Du kan då skicka in ditt intyg på Mina intyg på 1177 Vårdguiden. Det går snabbare och du slipper posta intyget.
Mina intyg, 1177 Vårdguiden (minaintyg.se)
Om du har fått ditt läkarintyg på papper och det av någon anledning inte har skickats elektroniskt till oss skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.
5. Utbetalning
Den första utbetalningen av sjukpenningen har inte ett fast datum, utan kommer så fort vi är färdiga med handläggningen. Från att din ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid.
Efter den första utbetalningen betalas sjukpenningen ut ett bestämt datum varje månad. Vilket datum beror på när i månaden du är född:
- Om du är född dag 1–10: den 25:e varje månad
- Om du är född dag 11–20: den 26:e varje månad
- Om du är född dag 21–31: den 27:e varje månad
Under Utbetalningar i Mina sidor kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.
För avvikande utbetalningsdagar se
Utbetalningsdatum och handläggningstider
Om du vill ändra något i din sjukskrivning
Vad händer om jag är sjuk en lång tid?
Om du är sjuk en längre tid kontaktar vi dig efter att du har fått din första utbetalning. Hur ofta du har kontakt med oss beror på hur mycket hjälp du behöver och hur länge du är sjukskriven.
Vad händer om det finns risk att jag inte kan få ersättning?
1 minutOm du riskerar att inte längre få ersättning från sjukförsäkringen eller få avslag på ansökan om sjuk- eller aktivitetsersättning kan du bli erbjuden ett möte med Arbetsförmedlingen. På mötet deltar en handläggare från Försäkringskassan samt en arbetsförmedlare. Mötet är en möjlighet för dig att få stöd på din väg från sjukförsäkringen till arbetslivet.
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Vanliga frågor
Relaterade länkar
Aktuellt
Har du inte aktiebolag?
- Information för dig som är anställd
- Information för dig med enskild firma
- Information för dig som är arbetssökande