Keep in mind...
You are using an older version of your web browser. This means that you might not be able to use all of the functions of the website. We recommend that you update to a newer version.

Så kan du påverkas av brexit

Storbritannien har lämnat EU.

Det finns ett utträdesavtal mellan EU och Storbritannien som innebär att EU:s regelverk under en övergångsperiod fortsätter att gälla för Storbritannien. Övergångsperioden löper till och med den 31 december 2020.

Under övergångsperioden kommer socialförsäkringen att fungera som tidigare. Det innebär bland annat att de ersättningar som Försäkringskassan betalar ut inte kommer att påverkas.

Om du åker till Storbritannien som turist eller i arbetet efter utträdet, gäller det europeiska sjukförsäkringskortet ända fram till slutet av övergångsperioden. Tänk på att EU-kortet inte ger rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring.

 

För att kunna få eventuella ersättningar från Försäkringskassan som baseras på att du tidigare arbetat eller bott i Storbritannien, behöver du ha intyg på att du har arbetat eller bott där. Det du behöver göra är att ta kontakt med brittiska myndigheter och be om ett intyg som styrker dina brittiska försäkringsperioder.

Mer information om hur du ansöker om ett brittiskt intyg finns här:

Get a statement of your National Insurance contributions (gov.uk)

 

Det är Migrationsverket som har hand om beslut om uppehålls- och arbetstillstånd. Det finns information på Migrationsverkets webbplats om vad som gäller för dig.

Brexit (migrationsverket.se)

 

På regeringen webbplats kan du läsa om vad utträdesavtalet innebär och hur framtidsförhandlingen går till.

Brexit och EU:s framtida relation med Storbritannien (regeringen.se)

Relaterade länkar

Fördjupad information