Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

”En lagändring skulle minska antalet felaktiga utbetalningar”

25 februari 2020

Försäkringskassan föreslår i en skrivelse till regeringen att arbetsgivare i framtiden varje månad ska rapportera in till Skatteverket när deras anställda är hemma med sjukt barn. Detta för att minska antalet felaktiga utbetalningar som rör vård av barn (vab).

– Ungefär 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter som i sin tur kan innebära felaktiga utbetalningar. Det vanligaste felet är att människor arbetar samtidigt som de begär ersättning, säger Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


Arbetsgivare rapportera när deras anställda vabbar

Runt en miljard kronor betalas idag ut felaktigt när det gäller tillfällig föräldrapenning. I skrivelsen som skickades in till regeringen den 21 februari, föreslår därför Försäkringskassan en lagändring som skulle innebära att myndigheten får tillgång till arbetsgivares uppgifter om deras anställda har vabbat eller inte. Som det ser ut idag tar Försäkringskassan manuellt kontakt med arbetsgivare när man misstänker felaktigheter. 

– Vårt förslag går ut på att arbetsgivare varje månad ska rapportera in frånvarodatum när deras anställda är hemma och vårdar sjukt barn. Det skulle innebära att vi fick in uppgifter från Skatteverket som skulle hjälpa oss att effektivare och bättre kunna jobba för att stoppa felaktiga utbetalningar samt att mer systematiskt få hjälp att stoppa de som utnyttjar systemet, säger Niklas Löfgren.

Viktigt med digital samverkan i arbetet mot bidragsbrott

Enligt honom skulle även andra myndigheter dra nytta av Försäkringskassans lagförslag.

– Vi hoppas att andra myndigheter också ser det positiva i detta och vikten av digital samverkan i syfte att minska felaktiga utbetalningar, säger Niklas Löfgren.

Skrivelse om lagändring, minska antalet felaktiga utbetalningar

Tillbaka till nyhetsarkivet