Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Försäkringskassan vill se lagskärpning för att stoppa välfärdsbrott

12 november 2019

Efter att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen klargjort rättsläget har Försäkringskassan uppmärksammat att olämpliga, och ibland rent brottsliga, företag har större möjlighet att arbeta med personlig assistans. Därför föreslår Försäkringskassan i en skrivelse till regeringen en skärpning av lagen. Domen, som meddelades i januari i år, har fått konsekvensen att myndigheten inte längre kan neka att betala ut assistansersättning till en enskild försäkrad, även om assistansen utförts av en anordnare som saknar tillstånd.

Försäkringskassan föreslår därför en ändring i lagtexten som ger myndigheten möjlighet att stoppa utbetalningar då assistans utförts av någon som saknar tillstånd eller inte anmält till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Vi kan aldrig acceptera att olämpliga eller rent brottsliga aktörer utnyttjar luckor i lagen och skor sig på människor i stort behov av hjälp, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Läs pressmeddelandet: Försäkringskassan vill se lagskärpning för att komma åt brottsliga assistansanordnare

Tillbaka till nyhetsarkivet