Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Många föräldrapenningdagar brinner inne

18 juni 2019

De allra flesta dagar med föräldrapenning används innan barnen har nått åldersgränsen för när dagarna inte kan betalas ut. Men en ny analys och ny statistik från Försäkringskassan visar att för drygt 70 procent av barnen födda 2010 finns dagar som inte använts. Totalt handlar det om 3,7 miljoner dagar som inte användes.

Många föräldrar sparar dagar med föräldrapenning för att kunna tillbringa tid med barnen även efter att de börjat i förskolan. Dagarna måste dock användas innan barnen har nått åldersgränsen för när föräldrapenningen inte kan betalas ut längre. De dagar som inte använts före denna gräns kan inte betalas ut, utan blir så kallade dagar som brinner inne. Störst andel av dagarna som brinner inne är på lägstanivå, men andelen dagar på sjukpenningnivå ökar.

– I genomsnitt var det 33 dagar som brann inne per barn födda 2010 vilket totalt handlar om nästan 3,7 miljoner dagar. Det motsvarar ungefär 1,4 miljarder kronor som kunde ha betalats ut i föräldrapenning om föräldrarna hade tagit ut alla sina dagar, säger Alexandra Wallin som är chef för Avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.

Viktigaste resultaten

  • För 70 procent av barnen födda 2010 hade föräldrarna inte använt alla dagar med föräldrapenning, men för många är det få dagar som brinner inne.
  • En majoritet av dagarna som inte används är dagar på lägstanivå, men under de senaste åren har andelen dagar som brinner inne på sjukpenningnivå ökat. För barn födda 2010 var 43 procent av dagarna som brann inne dagar på sjukpenningnivå.
  • 52 procent av föräldrarna med ensam vårdnad använder alla dagar med föräldrapenning. Bland föräldrar med gemensam vårdnad är motsvarande siffra 28 procent.
  • Föräldrar med låg inkomst har i genomsnitt fler dagar på sjukpenningnivå som brinner inne (25 dagar) än föräldrar med hög inkomst (13 dagar).

Rapporten: Många föräldrar har föräldrapenningdagar som brinner inne (Korta analyser 2019:2) pdf öppnas i nytt fönsterpdf öppnas i nytt fönster

Statistik: Föräldrapenningdagar som inte använts när barnet fyllt 8 årxls öppnas i nytt fönster

Om föräldrapenning

Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar för ett barn. För 390 dagar baseras ersättningen på förälderns inkomst (dagar på sjukpenningnivå). För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

Föräldrapenning går att använda till en viss ålder på barnet. För barn födda t.o.m. 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller 8 år eller slutar första klass. För barn födda fr.o.m. 2014 kan dagarna användas till dess barnet fyller 12 år eller slutar årskurs 5, men från och med barnets 4-årsdag går det då bara att spara 96 dagar sammanlagt. Dagar som inte använts efter dessa tidpunkter kan inte betalas ut, utan brinner inne.

För mer information, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst på 010-116 98 88.


Tillbaka till nyhetsarkivet

Sidan kan inte hittas

Sidan du söker gick inte att hitta. Den kan ha flyttats eller tagits bort. Det innebär att direktlänkar och webbläsarens bokmärke/favorit inte fungerar längre.
För att hitta informationen rekommenderar vi att du går in via menyn ovan eller använder webbplatsens sökfunktion.

Sidan du söker gick inte att hitta. Den kan ha flyttats eller tagits bort. Det innebär att direktlänkar och webbläsarens bokmärke/favorit inte fungerar längre.

Tillbaka till startsidan