Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Majoritet i arbete ett år efter avslutad sjukskrivning

9 november 2018

Majoriteten av de som lämnar sjukpenningen efter dag 180 är åter i arbete under det första året efter avslut. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan som studerat vad som händer med de som fått avslag eller avslutat sin sjukskrivning.

Rapporten visar att rehabiliteringskedjan till stora delar fungerar och att de flesta går tillbaks till ett jobb. Drygt 99 procent återfinns antingen inom socialförsäkringen eller på arbetsmarknaden året efter avslutad sjukskrivning.

År 2015 avslutades knappt 41 000 sjukfall vid dag 180, varav knappt 5 300 var avslag. Av de som fick avslag på sjukpenningen var 70 procent, drygt 3500 personer, tillbaka i arbete inom ett år. I gruppen som avslutade sin sjukskrivning utan att ha fått ett avslag var 85 procent, cirka 30 000 personer, åter i arbete under det första året efter avslutet.

Även om den absoluta majoriteten återfinns inom socialförsäkringen eller på arbetsmarknaden året efter avslutad sjukskrivning så finns det en mindre grupp som hamnar mellan stolarna. För att motverka det har Försäkringskassan bland annat förstärkt samarbetet med Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är en av många viktiga aktörer för att människor ska kunna gå tillbaka till arbete, i samarbete med arbetsgivare samt hälso- och sjukvård.

Sammanlagt 0,7 procent av de som under 2015 lämnade sjukförsäkringen efter avslut hamnade utanför både arbetsmarknaden och socialförsäkringen året efter. Andelen var något högre, 1,3 procent, i gruppen som fick avslag.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här:

Socialförsäkringsrapport 2018-08pdf öppnas i nytt fönster

Tillbaka till nyhetsarkivet