Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Enklare att vabba efter årsskiftet

21 december 2018

Den 1 januari 2019 träder en lagändring i kraft som avskaffar anmälningsplikten vid vård av barn. Konkret så innebär det att det blir enklare att vabba. Idag behöver föräldrar först anmäla vab den första dagen, och ansöka om ersättning i efterhand. Efter årsskiftet behöver endast en ansökan i efterhand göras för att ersättning ska betalas ut.

– Det blir enklare för föräldrarna och det blir lite enklare administrativt, säger Alexandra Wallin, avdelningschef på Försäkringskassan.

Utöver att göra det enklare för föräldrar stärker även Försäkringskassan upp kontrollerna av vab. I första hand görs kontroller innan pengar betalas ut, vilket gör att fler ansökningar blir rätt från början. Nytt från årsskiftet är också att ansökan om vab ska ha inkommit inte senare än 90 dagar efter första vab-dagen, vilket ytterligare underlättar handläggningen.

– Vi har utökat antalet handläggare som jobbar med kontroller i särskilda urval där det finns hög risk för fel i vab. Då kan man stoppa så att det inte går ut felaktiga pengar, eller rätta till om det är fel i till exempel omfattning, säger Alexandra Wallin.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst: 010-116 98 88

Fakta

Du kan ta ut ersättning för vab:

  • När du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. 
  • Man kan vabba om barnet är sjukt, från 8 månader tills barnet är 12 år 
  • Om man behöver besöka exempelvis tandläkaren tillsammans med barnet.

Bilaga

Data om vab


Tillbaka till nyhetsarkivet