Webbinnehållsvisning Actions
Loading...

Försäkringskassan stoppar utbetalningar till assistansbolag

13 februari 2017

Från den 20 januari har Försäkringskassan stoppat utbetalningar till en assistansanordnare som myndigheten anmält till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). – Vi gör det för att vi anser att anordnaren är olämplig att bedriva assistansverksamhet, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning.

– Detta är ett sätt för Försäkringskassan att värna assistansersättningen. Vårt uppdrag är att säkerställa att rätt person får rätt ersättning genom likvärdiga och rättvisa bedömningar samt korrekta utbetalningar. Vårt uppdrag är också att motverka att assistansersättningen används på ett felaktigt sätt och att minimera det brottsliga nyttjandet av ersättningen, säger Marie Axelsson.

Bild på AxelssonHar Försäkringskassan polisanmält berörd assistansanordnare?

– Ja, Försäkringskassan har polisanmält assistansanordnaren för hot mot tjänsteman samt den person vi hävdar är företrädare för bolaget för mened och oredlighet mot borgenär.

Innebär det här att kunden blir av med sin assistans?

  – Nej. Rätten till assistans påverkas inte och kunden behåller sin ersättning enligt gällande beslut. Försäkringskassans uppdrag och handläggningen fortgår som vanligt med att säkerställa att rätt person får rätt ersättning.

Hur mycket pengar handlar det om?  

– Vi har ännu ingen exakt siffra men förra året var det närmare 60 miljoner. Att stoppa utbetalningar till en anordnare är en administrativ åtgärd och inte ett försäkringsbeslut. Det innebär att det inte kan överklagas.

I Dagens Svenska Dagbladet finns en artikel om ärendet:

Dömd miljonsvindlare i ny assistanshärva(www.svd.se)

Tillbaka till nyhetsarkivet