Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
”Personlig assistans gör att jag kan arbeta” Actions
Loading...

”Personlig assistans gör att jag kan arbeta”

 

Text ”Personlig assistans gör att jag kan arbeta” Actions
Loading...

En olycka förändrade allt. Efter månader på sjukhus fanns visserligen det gamla jobbet kvar men arbetsuppgifterna och arbetsmiljön var svåra att anpassa till de nya förutsättningarna.

Men Marika ville arbeta. Hon var inte beredd att ge upp och bli låst till hemmet. De omfattande funktionsnedsättningar som hon fick av olyckan skulle inte få hindra henne.

– Tack vare stödet från min familj, vänner och inte minst mina personliga assistenter har jag orkat hantera de stora utmaningar som mitt nya liv inneburit, säger Marika.

När hon ansökte om assistansersättning pratade hon med sin handläggare på Försäkringskassan om möjligheten att arbeta.

Kan arbeta tack vare personlig assistans

Idag har Marika ett nytt jobb och arbetar halvtid. Funktionsnedsättningen gör att många saker tar längre tid och hon behöver träna för att orka med jobbet. Men Marika är glad att hon har möjlighet att ha kontroll över sitt eget liv.

– Jag är ju samma person som innan olyckan. Att få assistans gör att jag kan bidra med mina erfarenheter och fortfarande vara delaktig i samhället.

Den personliga assistenten är med för hjälpa med stort och smått – allt från toalettbesök till att justera sittställning eller assistera om mobilen ringer.  

– Hon hjälper också till med att ta fram det jag behöver när jag är med på möten. Hon måste inte vara med på själva mötet, även om hon ska finnas till hands för att kunna hjälpa mig när det behövs.

– Min assistent är verkligen en personlig assistent som jag har valt och som vet vad jag har för behov. Visst kan man be kollegor om hjälp, men mitt deltagande i arbetslivet kan inte vara beroende av hjälpsamma arbetskamrater.

Vem kan få personlig assistans?

Den som har en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp med att tvätta sig, klä på sig, umgås med andra, äta eller gå på toaletten, kan få personlig assistans.

För att få personlig assistans ska man inte ha fyllt 65 år innan man ansöker. Dessutom ska man vara försäkrad i Sverige, vilket man är om man bor eller arbetar här.

I ”Guiden för dig med funktionsnedsättning” ser du vilka ersättningar du kan ha rätt till om du har en funktionsnedsättning, till exempel assistansersättning, bilstöd och handikappersättning.

Guide – för dig med funktions­nedsättning

Bra att tänka på. Personlig assistans gör att jag kan arbeta Actions
Loading...

Bra att tänka på


1. Om du behöver hjälp för dina grundläggande behov mer än 20 timmar i veckan ansöker du hos Försäkringskassan. Om behovet av hjälp är mindre än 20 timmar i veckan ansöker du hos kommunen.
 
2. Innan du ansöker behöver du kontakta en läkare för att få ett läkarutlåtande. Det finns en särskild blankett, Läkarutlåtande för assistansersättning (FK 7805). Utlåtandet ska beskriva funktionsnedsättningen och hur den påverkar dig.
 
3. Beslut om assistansersättning gäller tills vidare. Om inget ändras behöver du inte ansöka igen. Försäkringskassan följer upp beslutet vartannat år för att se om något har ändrats.
 
4. Du väljer själv hur assistansen ska anordnas. Du kan köpa personlig assistans av en kommun eller assistansanordnare, själv anställa assistenter eller kombinera alternativen.

5. Ersättningen är 288 kronor för varje assistanstimme. Den som av särskilda skäl har högre kostnader för assistansen kan ansöka om högre timbelopp upp till 323 kronor.
 

Visste du att…


Ungefär hälften av alla som beviljats assistansersättning för första gången ansöker om fler timmar inom två år. Av dem får nio av tio fler timmar.
 

Relaterade länkar personlig assistans gör jag kan arbeta Actions
Loading...
Infographic Personlig assistans gör att jag kan arbeta Actions
Loading...
Figuren visar fördelningen procentuellt av de insatser som man kan få via kommunen och Försäkringskassan när man lever med en funktionsnedsättning. Kommunen står för 88 procent och Försäkringskassan för 12 procent.