Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Viktig ny information om hörseltekniska hjälpmedel

Byte av förbjudna hörseltekniska hjälpmedel

Från och med 1 januari 2018 blir vissa hörseltekniska hjälpmedel förbjudna att använda och måste därför bytas ut. Om du har fått bidrag från Försäkringskassan för att köpa ett sådant hjälpmedel kan du ansöka om bidrag för att byta ut det.

Hur ansöker jag?

Använd blanketten nedan för att ansöka om bidrag för att byta ut ditt hjälpmedel.

7545 Ansökan om bidrag till arbetshjälpmedel (118 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Du behöver inte skicka in ett nytt medicinskt underlag eller audiogram. Däremot behöver vi en utförlig beskrivning om varför du behöver hörselhjälpmedlet i ditt arbete.

Glöm inte att skicka med en offert som visar alla kostnader för att byta ut ditt hjälpmedel.

Vad ingår i bidraget?

Bidraget som Försäkringskassan kan bevilja inkluderar frakt, eventuella resekostnader, installation och viss administration. Vi grundar ditt bidrag på tillverkarnas rekommenderade riktpris för återförsäljare.

Du kan inte få bidrag för en expertundersökning eller utbildning i att använda hjälpmedlet eftersom du byter till en ny version av en produkt du redan har.

Vanliga frågor


• hjälpmedel som tillverkats av Comfort Audio i Halmstad AB före januari 2015
• Conference Microphone DC-20
• Microphone DM-05
• Microphone DM-20
• Microphone DM-30
• delar av Comfort Digisystem Work Set.

Bytet innebär att du får en ny modell av ditt hjälpmedel, det vill säga en DC-20 byts till en ny DC-20, en DM-30 byts till en ny DM-30 och så vidare.

Den 27 februari 2014 beslutade regeringen om förändringar i frekvensområden (694-790 MHz) för trådlös kommunikation. Det innebär att vissa hörseltekniska hjälpmedel blir olagliga att använda från och med den 1 januari 2018.

Nej, du kan bara ansöka om bidrag för att byta ut  ett hörselhjälpmedel som blir förbjudet vid årsskiftet. Offerten ska gälla den nya versionen av hjälpmedlet.

Nej, du eller din återförsäljare ansvarar för att återvinna ditt gamla hörselhjälpmedel