Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

”Jag vabbade på tre minuter”

När Johans dotter Emma skulle börja förskolan var han beredd på att det skulle bli mycket VAB och förväntade sig en hel del kontakter med Försäkringskassan. Riktigt så blev det inte.

”Att det är så här enkelt att vabba hade jag aldrig trott. Det var min syster, som själv har tre barn, som redan innan Emma skulle börja förskolan tipsade mig om att ladda ner Försäkringskassans app. Grattis och välkommen till VAB-träsket, sa hon. Den där appen kommer bli din bästa vän.”

Vabba i två enkla steg – anmäl och ansök

Anmälde på väg till förskolan

”Redan andra veckan kom samtalet från förskolan - Emma hade feber. Jag och Emmas mamma hade redan innan bestämt att vi ska dela på vabbandet så mycket det bara går och just den här gången föll det på mig.

På vägen från jobbet till förskolan gick jag in i appen och anmälde att jag skulle vabba. Eftersom det var första gången för mig visste jag inte att man ska både anmäla och ansöka. Men det stod klart och tydligt i appen vilket kändes tryggt. Jag kunde inte missa det.”

Ansökte på 3 minuter

”Veckan efter när Emma var frisk och tillbaka på förskolan gick jag in i appen och ansökte om pengarna för de 2 dagar jag varit hemma. Allt som allt tog det 3 minuter. Jag är verkligen imponerad! Direkt efter att jag ansökt fick jag ett mejl där det stod att min ansökan var mottagen och att pengarna skulle komma den 25:e. Grymt bra.”

Inga papper!

”Jag hade för mig att jag behövde få ett intyg från förskolan och att det skulle skickas in till Försäkringskassan men det behövdes inte. Allt kan skötas med appen.”

Håller koll med VAB-kalendern

”När jag var inne och ansökte såg jag dessutom att det fanns en VAB-kalender. Just nu är den rätt tom för vi har inte behövt vabba så mycket ännu, ta i trä. Men i framtiden kommer vi säkert kunna använda den för att se vems tur det är att vara hemma. För oss är det viktigt att dela så jämnt som möjligt, eftersom både inkomstutveckling och pension påverkas av hur mycket man är hemma.”

Grattis, och välkommen till VAB-träsket sa hon.

tre

Senare samma dag fick jag ett sms där det stod hur mycket pengar jag skulle få och dagen efter betalades de ut. Grymt bra.”

Så här vabbar du


1. Ladda ner appen eller logga in på Mina sidor på forsakringskassan.se.
 
2. Första dagen barnet är sjukt – anmäl VAB.
 
3. När du är tillbaka på jobbet igen – ansök om pengarna.
 
4. Pengarna kommer den 25:e om du har ansökt senast den 15:e. Annars kommer de den 25:e månaden därpå.
 
5. Håll koll på vems tur det är att vabba med VAB-kalendern
 

Visste du att...


90 procent av dem som ansöker om ersättning för VAB gör det i appen eller på Mina sidor.