Vård av barn (vab) är när du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Ersättningen du får när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.
Du kan få ersättning för vab
Du kan få ersättning för vab
- från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre eller yngre, till exempel om barnet omfattas av LSS.
- om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att du ska ta hand om ett sjukt barn.
- om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare, barn- och ungdomspsykiatri
- om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.
- om du deltar i en kurs som ordnas av en sjukvårdshuvudman för att du ska lära dig att sköta ditt barn.
- om du är försäkrad i Sverige. Det är du oftast om du bor eller arbetar här.
- om barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz.
Det finns vissa tillfällen när du kan vabba för barn under 8 månader. Det gäller om:
- barnet ligger på sjukhus
- barnet har en stadigvarande plats i barnomsorg och du behöver stanna hemma från ditt arbete för att vårda barnet
Minimera
Du kan få ersättning för vab för barn som har fyllt 12 men ännu inte 16 år om barnet behöver mer hjälp än vanligt i den åldern.
Det kan till exempel gälla om du behöver följa med barnet på läkarbesök eller om ett annars friskt barn blir sjukt och inte klarar sig själv.
För att få ersättning för vab för ett barn som fyllt 12 år men inte 16 år behöver du ett läkarutlåtande från första dagen du är hemma.
Om du ansöker om vab för att ha följt med på ett läkarbesök räcker det att läkaren skriver på ditt läkarkvitto, eller i ett intyg om sjukvård att det var nödvändigt att du följde med ditt barn.
Om ditt barn har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning och grundsjukdomen förvärras eller om hen blir akut sjukt i en annan sjukdom kan du få ersättning för vab om ditt barn har fyllt 12 år men inte 16 år.
Om ditt barn behöver särskild tillsyn eller vård på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning kan Försäkringskassan besluta om att du kan vabba på samma sätt som för ett barn som ännu inte fyllt 12 år. Det kallas för ett förhandsbeslut. Om du har ett förhandsbeslut behöver du ett intyg från den åttonde sjukdomsdagen.
För att ansöka om ett förhandsbeslut behöver du be ditt barns läkare om ett utlåtande för förhandsbeslut.
Tänk på att om du får vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag kan du inte få ersättning för vab om vårdbidraget eller omvårdnadsbidraget täcker samma behov av tillsyn och vård.
Minimera
Föräldrar till ett allvarligt sjukt barn som inte fyllt 18 år kan få ersättning för ett obegränsat antal dagar.
Du kan få ersättning om:
- det finns en påtaglig fara för barnets liv eller
- om barnet efter och i direkt anslutning till ett livshotande tillstånd, får behandling mot sin sjukdom och det finns fara för barnets liv utan denna behandling.
När barnet är allvarligt sjukt har båda föräldrarna rätt till ersättning för samma barn och tid under ett obegränsat antal dagar.
Om ditt barn är allvarligt sjukt ska läkaren skriva ett utlåtande. Det ska innehålla en diagnos och beskrivning av barnets sjukdom och behandling.
Minimera
Om du är föräldrar till ett barn som nyligen har varit allvarligt sjukt, och som behöver skyddas så de inte insjuknar i covid-19, kan du få en förebyggande ersättning för vab om du behöver avstå från arbete. En läkare måste bedöma att barnet behöver skyddas från smitta av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Läkaren måste skriva ett läkarutlåtande där det framgår att barnet behöver skyddas.
För att ha rätt till den förebyggande ersättningen behöver du avstå från att arbeta och ditt barn ska ha varit allvarligt sjuk under 2020.
Förebyggande ersättning för vab kan betalas ut från och med den 1 juli 2020 och längst till och med den 30 april 2021. Barnet måste vara under 18 år.
Ett barn bedöms vara allvarligt sjuk när
- Det finns en påtaglig fara för barnets liv, eller
- om barnet efter och i direkt anslutning till ett livshotande tillstånd, får behandling mot sin sjukdom och det finns fara för barnets liv utan denna behandling.
Ersättningen kan betalas ut till den förälder som behöver avstå från arbete och vårdar barnet. Alla barnets föräldrar kan ha rätt till ersättningen om de avstår från arbete för att skydda barnet från smitta och inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Föräldern och barnet måste antingen vara folkbokförda på samma adress, eller så måste barnet bo lika mycket tid hos sina föräldrar. Ersättningen betalas ut i max 184 dagar per förälder.
Minimera
Om ditt barn inte har fyllt 16 år ännu, gäller samma regler för ditt barn som för barn som inte omfattas av LSS.
Föräldrar till barn som omfattas av LSS kan få ersättning för kontaktdagar till och med dagen före barnet fyller 16 år. Du kan ta kontaktdagar om du till exempel ska delta i en föräldrautbildning, besöka barnets förskola eller skola eller medverka i någon aktivitet som anordnas av förskolan eller skolan.
Här kan du läsa mer om kontaktdagar:
Kontaktdagar om ditt barn har en funktionsnedsättning
Om ditt barn har fyllt 16 år men inte 18 år kan du få ersättning för vab om:
- det finns en påtaglig fara för barnets liv eller
- om barnet efter och i direkt anslutning till ett livshotande tillstånd, får behandling mot sin sjukdom och det finns fara för barnets liv utan denna behandling eller
- barnets grundsjukdom förvärras eller
- barnet blir akut sjukt i en annan sjukdom.
Om ditt barn har fyllt 18 år men inte 21 år kan du få ersättning för vab om
- barnets grundsjukdom förvärras eller om
- barnet blir akut sjukt i en annan sjukdom.
Oavsett hur gammal ditt barn är kan du inte få ersättning för vab om
- du redan får vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag för det behovet av tillsyn och vård
- barnets ordinarie vårdare är sjuk eller smittad.
Om ditt barn har fyllt 21 år och går i särskolans gymnasium, eller är svårt rörelsehindrat och går i en särskild gymnasieskola kan du få ersättning för vab ända till slutet av vårterminen det år då barnet fyller 23 år.
Ansök om vab (inloggning)
Om ditt barn har fyllt 18 år och du saknar ett förhandsbeslut behöver du ansöka om ersättning för vab på blankett.
Beställ blankett för vab
Minimera
Hur mycket pengar får jag?
I Kassakollen kan du se hur mycket pengar du kan få när du vabbar. Ersättningen för vab är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en maxgräns för hur mycket pengar du får.
Kassakollen
Hur många dagar kan jag vabba?
Du kan få ersättning för vab i max 120 dagar per år. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk.
Om ni är flera som vabbar för barnet kan ni dela på vabbdagarna.
Hur ansöker jag om ersättning för vab?
Ansök om vab
När barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet, eller börjar söka jobb igen, ska du ansöka om ersättning för de dagar du vabbat. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.
Ansök om vab (inloggning)
Om barnet är sjukt i mer än 21 dagar
Från och med den tjugoandra sjukdomsdagen ska du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även de dagar när du inte tar ut ersättning för vab, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i sjukdomsperioden.
2. Utbetalning
Ansöker du senast den 10:e kommer pengarna den 25:e samma månad.
Ansöker du efter den 10:e får du utbetalningen den 25:e månaden därpå.
Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid att handlägga ditt ärende. I så fall kontaktar vi dig.
När syns utbetalningen på Mina sidor?
Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.
Avvikande utbetalningsdagar
Utbetalningsdatum och handläggningstider
3. Håll koll med vab-kalendern
På Mina sidor finns vab-kalendern där du kan se när och hur mycket du, den andra föräldern eller andra närstående till barnet har vabbat.
Du kan:
- dela kalender med den andra föräldern eller andra närstående som har vabbat för barnet och se hur ni har fördelat vabbdagarna mellan er.
- hålla koll på vems tur det är att vara hemma nästa gång barnet blir sjukt.
- se alla dagar som du ansökt om eller fått utbetalt för i år och förra året.
- välja om du vill titta på ett eller flera barn.