Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Underhållsstöd vid växelvist boende fasas ut Actions
Loading...

Underhållsstöd vid växelvist boende fasas ut

Text - Underhållsstöd vid växelvist boende fasas ut Actions
Loading...

Idag kan underhållsstöd betalas ut till barn som bor växelvist, alltså ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar. Från och med mars 2018 gäller nya regler som innebär att bidraget fasas ut och sedan upphör 2021.

Bidraget sänks med 200 kronor varje år

Det högsta möjliga beloppet som en förälder kan få kommer stegvis att sänkas med 200 kronor varje år fram till 2021. Därefter upphör bidraget helt.
Redan vid utbetalningen den 25 mars 2018 kommer Försäkringskassan att sänka ditt underhållsstöd med 200 kronor. Därför kommer du att få ett nytt beslut från oss under mars 2018 där vi talar om hur mycket pengar du kommer att få från april 2018 till januari 2019.

Vem kan få bidraget från 2018 och framåt?

Om du redan idag har underhållsstöd vid växelvist boende behöver du inte göra någonting och du kommer att få bidraget tills det tas bort.

Om du ansöker och får underhållsstöd vid växelvist boende för mars 2018, så kan du också ha rätt till bidraget från 2018 till januari 2021.

Tänk på att ansöka i tid

Du måste skicka in din ansökan senast den 30 april 2018. För att ha rätt till bidraget måste barnet ha börjat bo växelvist senast i februari 2018.

 

Nytt bidrag inom bostadsbidraget istället

Den 1 mars 2018 införs ett nytt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis. Bidraget är lägre än bidraget för hemmavarande barn, men högre än umgängesbidraget. För att kunna få det nya bidraget måste du ansöka om det. 

Mer information publiceras på forsakringskassan.se under februari.