Information om jämställdhetsbonusen efter årsskiftet 2017 Actions
Loading...

Information om jämställdhetsbonusen efter årsskiftet 2017

Jämställdhetsbonus 2017 Actions
Loading...

Riksdagen beslutade i december att ta bort jämställdhetsbonusen.

Vad innebär beslutet?

Det innebär att ingen jämställdhetsbonus kommer att betalas ut för dagar efter den 31 december 2016. Dagar fram till och med den 31 december påverkas inte.

Vem gäller det?

Ändringen berör alla föräldrar som tar ut föräldrapenning, oavsett vilket år barnet är fött.

Vanliga frågor

Jämställdhetsbonus börjar räknas när den förälder som varit föräldraledig kortast tid har tagit ut sina reserverade dagar. För varje dag därefter som den föräldern tar ut föräldrapenning får ni 50 kronor var. Bonusen betalas ut några dagar efter föräldrapenningen.

Jämställdhetsbonusen är skattefri och betalas ut automatiskt, ni behöver alltså inte ansöka om den. För barn födda från och med 2016 är maxbeloppet 10 500 kronor totalt för ett barn (15 000 kronor om ni har tvillingar). För barn födda 2015 eller tidigare är maxbeloppet 13 500 kronor för ett barn (18 000 kronor om ni har tvillingar).

Föräldrar kan inte få jämställdhetsbonus för dubbeldagar eller dagar på lägstanivå.  

Om du har ansökt om föräldrapenning för dagar före 1 januari 2017 som ger rätt till jämställdhetsbonus, så kommer du att få jämställdhetsbonus för de dagarna. Du kan däremot inte få jämställdhetsbonus för dagar efter 31 december 2016.

Det är regering och riksdag som bestämmer om jämställdhetsbonusen. Bakgrunden till ett avskaffande är att jämställdhetsbonusen inte har lett till de effekter som lagstiftarna hade hoppats på.