Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.
Föräldraledig under julen Actions
Loading...

Föräldraledig under julen

Text Föräldraledig under julen Actions
Loading...

Har du tänkt vara föräldraledig i jul? Du är inte ensam. Många föräldrar väljer att ta ut föräldrapenning den här tiden på året. Men kom ihåg att du inte alltid kan få föräldrapenning för arbetsfria dagar.

Föräldrapenning är pengar du får för att kunna vara hemma med ditt barn istället för att arbeta, söka arbete eller studera. Under julen väljer många att förlänga de lediga helgdagarna med föräldraledighet. Men för att få föräldrapenning på sjukpenningnivå ställs speciella krav.

Fem arbetsfria dagar för ersättning på sjukpenningnivå

Om du har en arbetsfri period på minst fem dagar så kan du ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå för de föräldralediga dagarna, men inte om perioden är kortare än så.

Hänger du med? Vi tar ett exempel:

I år kommer julafton på en söndag. Det innebär att många har lediga dagar den 23-26 december, en period på fyra arbetsfria dagar. Tar du föräldraledigt från jobbet den 22 eller den 27 december så blir den arbetsfria perioden fem dagar. Om du tar föräldrapenning på sjukpenningnivå för någon av de föräldralediga dagarna så kan du ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå för hela perioden.

Lägre krav på lägstanivå

Om du däremot väljer att ta föräldrapenning på lägstanivå kan du ta föräldrapenning enbart för den arbetsfria tiden, även om den är kortare än fem dagar.

Vanliga frågor

Ja, det kan du göra. Men du kan bara få föräldrapenning för högst 90 dagar tillbaka i tiden.

Ja. När du börjar arbeta efter en föräldraledig period och sedan bestämmer du dig för att vara föräldraledig och ta ut föräldrapenning, ska du göra en ny anmälan.