Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Hur mycket kostar det att täcka barnets behov?

I dag får många barn med separerade föräldrar för lite i underhåll. Om föräldrar som separerar kommer överens om underhållsbidraget genom att utgå från barnets behov och båda föräldrarnas ekonomi, så kan barnet få en bättre tillvaro.

Hur mycket kostar det att täcka barnets behov?

1 minut

Om föräldrar som separerar pratar med varandra och gemensamt kommer överens om underhållet är det mer troligt att barnet får ett rättvist underhåll. För du vet väl, att det är vad barnet faktiskt kostar och hur mycket föräldrarna kan betala som ska ligga till grund för underhållsbidraget. Du kan själv gå in på försäkringskassan.se och räkna ut hur stort underhållsbidraget bör vara.

Underhållsbidrag istället för underhållsstöd

Fler barn kan få det bättre om föräldrarna sköter betalningarna själva genom att komma överens om ett underhållsbidrag, än om Försäkringskassan betalar ut ersättningen underhållsstöd.

Underhållsbidraget ska spegla barnets behov, vilket påverkas av barnets ålder och intressen. Behovet påverkas också av eventuella särskilda kostnader, till exempel för en hörapparat eller specialkost. Beroende på barnets ålder och mognad kan ni involvera barnet när ni pratar om de olika behoven.

Utöver barnets behov ska ni även ta hänsyn till hur mycket varje förälder kan bidra med. Underhållsbidraget kan därför bli högre än underhållsstödet.

Förslag på överenskommelse

Det är bra att få allt på papper. Använd gärna vår avtalsmall, här finns två varianter: en för barn under respektive över 18 år. Avtalet ska inte skickas till Försäkringskassan utan är en överenskommelse mellan er föräldrar.

Avtal om underhållsbidrag till barn under 18 år Avtal om underhållsbidrag till barn över 18 årpdf öppnas i nytt fönster

Separationspodden

Separationspodden är en podcast för separerade föräldrar som leds av Sofia Wistam. Podcasten gästas av kända och okända gäster samt experter som diskuterar olika aspekter och upplevelser av separationer, alltid med barnens bästa i fokus.

Podden spelades in under år 2016. De lagändringar som nämns i avsnitten har redan trätt i kraft och beloppen är inte längre aktuella.

På sidan om aktuella belopp kan du får information om vad som gäller idag.

Aktuella belopp (forsakringskassan.se)

Separationspodden.se Avsnitt 1: När är det dags att börja prataI första avsnittet av Separationspodden möter Sofia Wistam Nina som berättar sin historia om när hon separerade. Dagens ämne handlar om utmaningen att våga ta steget att börja prata om separation med sin partner. Hur gör man och vad bör man tänka på?

Lyssna på avsnitt 1 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 1 på iTunes

 
 

Separationspodden.se Avsnitt 2Avsnitt två handlar om tiden efter en separation och upplevelser som nyseparerad. Sofia träffar bland annat nyseparerade Pernilla som fortfarande bor med sin före detta man och deras son och pratar om känslor, praktiska frågor, ekonomi och framtid. Pernilla berättar också om hur hon ser på separationen som en nystart. Med i avsnittet är experterna Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, och Linda Lagerros, socionom och familjeterapeut på Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 2 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 2 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 3Avsnitt tre handlar om barnens perspektiv och upplevelsen av att leva med separerade föräldrar. Sofia träffar bland annat 25-åriga Fanny vars föräldrar separerade när hon var 12 år. Med i avsnittet är också experterna Karin Honorato dos Santos, Verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan och Nina Stenbom från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 3 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 3 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 4Avsnitt fyra handlar om hur mycket ett barn egentligen kostar och hur man ska tänka på den ekonomiska biten för barn generellt och vid en separation. Sofia träffar en representant från Konsumentverket som går igenom vad som är viktigt att tänka på och samt hur man beräknar kostnaden för ett barn. Med i avsnittet är också experterna Karin Honorato dos Santos, Verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan och Nina Stenbom från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 4 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 4 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 5Avsnitt fem handlar om vad som händer efter en separation. Vi berör frågor som boende, vårdnad, umgänge och försörjning. Sofia träffar Jan Johansen som delar med sig av sin historia som separerad med ett barn på 10 år. Med i avsnittet är också experterna Karin Honorato dos Santos, Verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan och Nina Stenbom från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 5 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 5 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 6I avsnitt sex får Separationspodden besök av Carola Wetterholm som är ensamstående mamma till 9 barn. Hon berättar sin historia, om separationspusslet och de utmaningar hon möter i vardagen. Medverkar gör även Karin Honorato dos Santos från Försäkringskassan och Linda Lagerros från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 6 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 6 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 7I avsnitt sju får Separationspodden besök av Ann Söderlund. Hon berättar om separationen från sitt ex och hur de hanterar föräldraskapet idag. Medverkar gör även Niklas Löfgren från Försäkringskassan samt Linda Lagerros från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 7 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 7 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 8I avsnitt åtta träffar vi Annamaja som har en 4-årig dotter på heltid. Hon träffade sitt ex i Indien, de gifte sig, fick barn och bestämde sig för att bosätta sig i Sverige. Idag har de separerat och pappan har flyttat tillbaka till Indien. Annamaja berättar om de utmaningar som detta innebär. Medverkar gör även Karin Honorato dos Santos från Försäkringskassan och Linda Lagerros från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 8 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 8 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 9Avsnitt nio handlar om de problem som kan uppstå när separationen inte fungerar. Gäst i avsnittet är Rickard som berättar sin historia med tre separationer bakom sig. Medverkar gör även Niklas Löfgren från Försäkringskassan och Nina Stenbom från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 9 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 9 på iTunes

 

Separationspodden.se Avsnitt 10I det sista avsnittet av Separationspodden får Sofia besök av Hasse Brontén. Hasse separerade från sin 25-åriga dotters mamma när dottern var 3 år. Han berättar om känslorna kring separationen och vad som har varit bra och dåligt sedan dess. Medverkar gör även Niklas Löfgren från Försäkringskassan och Nina Stenbom från Familjeperspektiv.

Lyssna på avsnitt 10 på Soundcloud
Lyssna på avsnitt 10 på iTunes

 

Visste du att…

Se över underhållsbidraget i takt med att barnet blir äldre

Ni kan komma överens om ett nytt belopp när barnet blir äldre. Med tiden behöver barnet mer mat, fickpengar, hygienprodukter och kanske en egen mobiltelefon. Därför är det bra att se över underhållsbidraget i takt med att barnet blir äldre.När barnet går i gymnasiet får hen studiehjälp för 10 månader per år. Därför räcker pengarna inte lika långt som barnbidraget som barnet fick varje månad.Underhållsbidraget ska följa prisutvecklingen i samhället. Belopp i avtal eller domar, som kommit till före november 2019, ska höjas med 1 procent från och med februari 2020.

”Nu täcker underhållsbidraget Pennys behov”

När Anna och Stefan separerade var de osams om det mesta.

Läs Annas berättelse


Vanliga frågor

Underhållsbidrag är pengar som den förälder som inte bor med barnet ska betala till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Försäkringskassan kan hjälpa er att beräkna hur stort bidraget ska vara.

Underhållsstöd är ett bidrag till barn vars separerade föräldrar inte kan komma överens om ett underhållsbidrag.
Läs mer om underhållsstöd:

Underhållsstöd när barnet inte bor hos dig

Underhållsstöd när barnet bor hos dig

Många gånger täcker underhållsstödet inte de behov som barnet har. Det beror på att det finns ett maxbelopp för underhållsstöd, men inget maxbelopp för underhållsbidrag. Om du och den andra föräldern kan komma överens om underhållsbidraget, så kan barnet få ett högre belopp.

Vi ska hjälpa föräldrar att räkna ut ett rättvist underhållsbidrag till sitt barn och informera om vad man ska tänka på när man skriver en överenskommelse om underhållsbidrag. Vi ska också informera om att man kan få hjälp från sin kommun med samarbetssamtal.

Försäkringskassan kommer även i fortsättningen att betala ut underhållsstöd till de barn vars föräldrar inte har ekonomisk möjlighet att betala och om föräldrarna absolut inte kan komma överens.

På Försäkringskassans webbplats finns ett beräkningsverktyg där du kan fylla i barnets kostnader samt din och den andra förälderns inkomster och utgifter.

Det går också bra att boka ett personligt webbmöte med en handläggare för att få hjälp att räkna ut underhållsbidraget.

Om föräldrar har svårt att komma överens om umgänge, vårdnad, boende och barnets försörjning går det bra att vända sig till kommunen. Där kan man få stöd genom så kallade samarbetssamtal.

Det är kostnadsfria samtal som kommuner erbjuder föräldrar som har svårt att komma överens om barnets vårdnad, boende och umgänge. I ett sådant samtal kan man diskutera
• umgänge
• vårdnad
• boende
• barnets försörjning.

Ta kontakt med din kommun för att få veta vad som gäller där du bor.

Om ni inte alls kan komma överens kan den föräldern som barnet bor hos ha rätt till underhållsstöd. Den andra föräldern får då betala hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan.

Du hittar gällande regler och hur man ansöker på fk.se/underhållsstöd,

Underhållsstöd när barnet bor bor hos dig

Om föräldern som inte bor med barnet inte kan betala underhållsbidrag så kan du ha rätt till underhållsstöd. Den andra föräldern får då betala hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan.

Du hittar gällande regler och hur man ansöker på fk.se/underhållsstöd,

Underhållsstöd när barnet inte bor bor hos dig

Om Försäkringskassan betalar ut underhållsstöd så ska den förälder som inte bor med barnet betala till Försäkringskassan istället. Om den föräldern har betalat rätt belopp i rätt tid under minst 6 månader, så kommer Försäkringskassan att uppmana föräldrarna att komma överens och själva hantera betalningarna.
Försäkringskassan kan dock göra undantag i vissa situationer, till exempel om du är orolig för att den andra föräldern ska hota dig eller ditt barn. Då kan du fortfarande få underhållsstöd, även om den andra föräldern har betalat i tid till Försäkringskassan.
Om ni kan komma överens men den andra föräldern inte kan betala hela beloppet, så kan Försäkringskassan istället betala mellanskillnaden.

Syftet är att föräldrar som kan komma överens ska sköta betalningen av underhåll själva, istället för att få underhållsstöd från Försäkringskassan.