Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Betala tillbaka bostadsbidrag

På den här sidan kan du läsa vad som gäller för dig som fått ett brev om ditt slutgiltiga bostadsbidrag för 2019. I brevet står det hur mycket du är skyldig att betala tillbaka.

Varför ska jag betala tillbaka pengar?

När du ansökte om bostadsbidrag skrev du på ansökan vilka inkomster du trodde du skulle ha under 2019. Det var den inkomsten vi baserade ditt bostadsbidrag på. Nu har vi fått ditt slutskattebesked och där står det vilka inkomster du faktiskt hade 2019. Eftersom dina inkomster var högre än du trodde när du ansökte ska du betala tillbaka en del av eller hela bostadsbidraget.

Vad ska jag göra nu?

Om uppgifterna om dina inkomster är korrekta behöver du inte göra någonting. Du kommer att få ett beslut och ett inbetalningskort i mars. Först när du har fått inbetalningskortet kan du betala tillbaka pengarna. I brevet du får tillsammans med inbetalningskortet står det när du senast måste ha gjort inbetalningen. För de allra flesta är 30 april 2021 sista inbetalningsdag.

Vad ska jag göra om uppgifterna inte stämmer?

Om du tycker att inkomstuppgifterna från Skatteverket inte stämmer ska du vända dig dit. Om de ändrar uppgifterna så får vi veta det och ändrar ditt beslut om bostadsbidrag.

Om du tycker att uppgifterna från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) inte stämmer ska du vända dig dit för att få ett underlag som visar de rätta uppgifterna. Underlaget skickar du sedan till Försäkringskassan.

Kan jag få en avbetalningsplan?

Du kan ansöka om en avbetalningsplan om du inte kan betala tillbaka allting på en gång. Ansökan kan göras när du fått beslutet om ditt slutliga bostadsbidrag. Beslutet kommer i mars. Du ansöker på Mina sidor eller genom att ringa vårt kundcenter på 0771-524 524.

Om det finns särskilda skäl kan Försäkringskassan i vissa undantagsfall besluta att du inte ska betala tillbaka det bostadsbidrag som betalats ut för mycket.

För att det ska kunna bli aktuellt gäller att:

  • ni ska ha anmält inkomsthöjningen som inträffade under det år som bidraget betalades ut eller det kan anses ursäktligt att anmälan inte gjorts. 
  • ni under en längre tid framöver saknar möjlighet att betala beloppet
  • ni inte lämnat några felaktiga uppgifter i er ansökan.

I det brev som du har fått står det när du senast behöver kontakta oss och hur du når oss.

 

Vanliga frågor

Nej.

Ja. Du kan se i Kassakollen om du har rätt till bostadsbidrag och hur mycket pengar du kan få. 

Kassakollen

Kom ihåg att höra av dig till oss om dina inkomster eller boendekostnader har förändrats sedan du gjorde din ansökan. Då kan vi justera dina utbetalningar nu.

Om du har betalat tillbaka studiemedel efter 2014 så behöver vi ett underlag från CSN som visar det. Studiemedel avser bidraget, inte lån.

Om uppgiften om din förmögenhet inte är korrekt ska du skicka in ett underlag till Försäkringskassan som visar hur stor din förmögenhet var den 31 december 2018.

Skriv ditt personnummer och ”Avstämning BOB” på underlaget och skicka det till: Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

Om du är ansluten till tjänsten Mina meddelanden skickas ditt inbetalningskort till din digitala brevlåda, annars kommer det hem till dig med papperspost.

Skaffa en digital brevlåda