Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Betala tillbaka bostadsbidrag

På den här sidan kan du läsa vad som gäller för dig som fått ett brev där det står att du är skyldig att betala tillbaka bostadsbidrag.

Varför ska jag betala tillbaka pengar?

När du ansökte om bostadsbidrag skrev du på ansökan vilka inkomster du trodde du skulle ha. Det var den inkomsten vi baserade ditt bostadsbidrag på. Nu har vi fått ditt slutskattebesked och där står det vilka inkomster du faktiskt hade. Eftersom dina inkomster var högre än du trodde när du ansökte ska du betala tillbaka en del av eller hela bostadsbidraget.

Vad ska jag göra nu?

Ingenting. Om uppgifterna om dina inkomster är korrekta behöver du inte göra någonting. Du kommer att få ett beslut och ett inbetalningskort i mars. Först när du har fått inbetalningskortet kan du betala tillbaka pengarna. I brevet du får tillsammans med inbetalningskortet står det när du senast måste ha gjort inbetalningen. För de allra flesta är 30 april 2018 sista inbetalningsdag.

Vad ska jag göra om uppgifterna inte stämmer?

Om du tycker att inkomstuppgifterna från Skatteverket inte stämmer ska du vända dig dit. Om de ändrar uppgifterna så får vi veta det och ändrar ditt beslut om bostadsbidrag.

Om du tycker att uppgifterna från Centrala Studiestödsnämnden inte stämmer ska du vända dig dit för att få ett underlag som visar de rätta uppgifterna. Underlaget skickar du sedan till Försäkringskassan.

Om det finns särskilda skäl kan Försäkringskassan i vissa undantagsfall besluta att du inte ska betala tillbaka det bostadsbidrag som betalats ut för mycket. Exempel på särskilda skäl hittar du i brevet som du fått. Om du anser att du har sådana särskilda skäl, vill lämna någon upplysning eller har någon annan fråga, är det viktigt att du hör av dig till oss. I det brev som du har fått står det när du senast behöver kontakta oss och hur du når oss. 

Kan jag få en avbetalningsplan?

Du kan ansöka om en avbetalningsplan om du har fått ett beslut om återbetalning men inte kan betala tillbaka allting på en gång. Du ansöker på Mina sidor eller genom att ringa vårt kundcenter på 0771-524 524.

Vanliga frågor

Nej.

Ja. Du kan se i Kassakollen om du har rätt till bostadsbidrag och hur mycket pengar du kan få. 

Kassakollen

Kom ihåg att höra av dig till oss om dina inkomster eller boendekostnader har förändrats sedan du gjorde din ansökan. Då kan vi justera dina utbetalningar nu.

Om du har betalat tillbaka studiemedel efter 2014 så behöver vi ett underlag från CSN som visar det.

Om uppgiften om din förmögenhet inte är korrekt ska du skicka in ett underlag till Försäkringskassan som visar hur stor din förmögenhet var den 31 december 2016.

Skriv ditt personnummer och ”Avstämning BOB” på underlaget och skicka det till: Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.