Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Studera i Sverige

Här kan du läsa om vad som gäller för dig som flyttar till Sverige för att studera. Reglerna skiljer sig åt beroende på vilket land du kommer från.

 

Ersättning när du studerar i Sverige

Om du kommer till Sverige för att studera och ansöker om en ersättning från Försäkringskassan bedömer vi om du ska vara försäkrad i Sverige. Det gör vi utifrån faktorer som exempelvis vilket land du får studiemedel från, var dina familjemedlemmar bor, vilken sorts bostad du har i respektive land och hur länge du ska stanna i Sverige. Du kan inte omfattas av två länders socialförsäkringslagstiftning inom EU/EES eller i Schweiz samtidigt.

Försäkrad i Sverige

Om du vill ansöka om ersättning ska du anmäla till Försäkringskassan att du har kommit till Sverige för att studera, så tittar vi på vad som gäller för just dig. Du lämnar uppgifterna på Mina sidor.

Om du inte kan använda Mina sidor kan du lämna uppgifterna på blankett.

5456 Uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige Pdf, 841 kB.

Arbete i Sverige

Om du arbetar i Sverige samtidigt som du studerar, eller om du är anställd som doktorand, kan du vara försäkrad i Sverige. Det innebär att du kan ha rätt till vissa ersättningar från Försäkringskassan.

Arbeta i Sverige

Sjukvård när du studerar i Sverige

Du som är folkbokförd i Sverige har oftast rätt till sjukvård. Då betalar du bara svensk patientavgift.

Du som inte är folkbokförd har rätt till sjukvård som inte kan vänta tills du kommer hem igen. Då betalar du bara svensk patientavgift. När du söker sjukvård ska du visa upp ett EU‑kort, som du beställer i ditt hemland. Om du kommer från ett land inom Norden kan du i stället visa ett id-kort och uppge din adress.

1177 Vårdguiden (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tandvård när du studerar i Sverige

Du har rätt till tandvård som inte kan vänta tills du kommer hem. Då betalar du samma avgift som de som bor i Sverige. När du söker tandvård ska du visa upp ett EU‑kort, som du beställer i ditt hemland. Om du kommer från ett land inom Norden kan du i stället visa ett id-kort och uppge din adress.

 

Ersättning när du studerar i Sverige

Om du kommer till Sverige från ett land utanför EU/EES eller Schweiz för att studera, kan du oftast inte vara försäkrad i Sverige och kan därmed inte få ersättning från Försäkringskassan.

Försäkrad i Sverige

Arbete i Sverige

Om du arbetar i Sverige samtidigt som du studerar, eller om du är anställd som doktorand, kan du vara försäkrad i Sverige för ersättningar som baseras på arbete. Det innebär att du kan ha rätt till vissa ersättningar från Försäkringskassan.

Arbeta i Sverige

Sjukvård när du studerar i Sverige

Du som är folkbokförd i Sverige har oftast rätt till sjukvård. Då betalar du bara svensk patientavgift.

1177 Vårdguiden (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har alltid rätt till sjukvård som inte kan vänta tills du kommer hem igen, men i de flesta fall måste du betala hela kostnaden själv. Undantaget är om du är folkbokförd eller kommer från ett land som Sverige har ett speciellt sjukvårdsavtal med. Det gäller Algeriet, Australien, Chile, Israel, Turkiet, Quebec i Kanada och de brittiska öarna Isle of Man, Jersey och Guernsey. Om du kommer från något av dessa länder, kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det landet för att få reda på vad som gäller dig. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig.

Tandvård när du studerar i Sverige

Om du kommer från ett land som inte tillhör EU/EES eller är Schweiz måste du i de flesta fall betala hela kostnaden för tandvården själv. Undantagen är om du kommer från Isle of Man, Jersey, Guernsey och Quebec i Kanada. Om du kommer från något av dessa länder, kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det landet för att få reda på vad som gäller dig. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig.

Frågor och svar

  • E-tjänsten för att lämna uppgifter finns på Mina sidor. Vilka dokument du kan behöva lämna beror på din situation.

    Om du har flyttat till Sverige

    • och är doktorand och får utbildningsbidrag ska du skicka in intyg om utbildningsbidrag
    • från ett land inom EU/EES eller Schweiz ska du skicka in ett skriftligt underlag från en myndighet i det landet som visar att du omfattas, eller inte längre omfattas, av socialförsäkringslagstiftningen där
    • och får eller har fått ersättning från ett annat land inom EU/EES eller Schweiz ska du skicka in ett skriftligt underlag från en myndighet i det landet som visar om du omfattas av socialförsäkringslagstiftningen där och vilken ersättning du får eller har fått
    • och behöver uppehållstillstånd eller arbetstillstånd i Sverige ska du skicka in kopior av alla tillstånd du har fått
    • och får arbetslöshetsersättning från ett land inom EU/EES eller Schweiz ska du skicka in ett intyg som styrker det.

    Om du inte kan använda Mina sidor kan du lämna uppgifterna på blankett.

    5456 Uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige Pdf, 841 kB.

Senast uppdaterad