Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Studera i Sverige

Här kan du läsa om vad som gäller för dig som flyttar till Sverige för att studera. 

Anmäl till Skatteverket om du stannar ett år

Du som planerar att stanna minst ett år ska vara folkbokförd i Sverige. Du folkbokför dig hos Skatteverket.

Skatteverket (skatteverket.se)

Ersättning när du studerar i Sverige

Om du kommer till Sverige för att studera, är det vanligaste att du är försäkrad och får ersättning från ditt hemland. Men i vissa fall ska du anses bosatt och vara försäkrad i Sverige, och då kan du få ersättning från Försäkringskassan, till exempel barnbidrag eller bostadsbidrag. Du kan inte vara försäkrad och få ersättning från mer än ett land inom EU/EES eller Schweiz.

Om du arbetar i Sverige samtidigt som du studerar, eller om du är anställd som doktorand, kan du vara försäkrad och få ersättningar som grundar sig på arbete, till exempel sjukpenning.

Försäkrad i Sverige

Arbeta i Sverige       

Sjukvård när du studerar i Sverige

Du har rätt till sjukvård som inte kan vänta tills du kommer hem igen. Då betalar du bara svensk patientavgift. När du söker sjukvård ska du visa upp ett EU-kort. EU-kortet beställer du i ditt hemland. Om du kommer från ett land inom Norden kan du i stället visa ett ID-kort och uppge din adress.

1177 Vårdguiden (1177.se)

Tandvård när du studerar i Sverige

I Sverige finns det ingen fast patientavgift för tandvård. Men du har rätt till tandvård som inte kan vänta tills du kommer hem. Då betalar du samma avgift som de som bor i Sverige. När du söker tandvård ska du visa upp ett EU-kort. EU-kortet beställer du i ditt hemland. Om du kommer från ett land inom Norden kan du i stället visa ett ID-kort och uppge din adress.

 

Anmäl till Skatteverket om du stannar ett år

Du som planerar att stanna minst ett år ska vara folkbokförd i Sverige. Du folkbokför dig hos Skatteverket.

Skatteverket (skatteverket.se)

Ersättning när du studerar i Sverige

Om du kommer till Sverige för att studera, kan du oftast inte vara försäkrad i Sverige och kan därmed inte få ersättning från Försäkringskassan. Men om du arbetar i Sverige samtidigt som du studerar, eller om du är anställd som doktorand, kan du vara försäkrad och få ersättningar som grundar sig på arbete, till exempel sjukpenning.

Försäkrad i Sverige

Arbeta i Sverige

Sjukvård när du studerar i Sverige

Du som är folkbokförd i Sverige har oftast rätt till sjukvård. Då betalar du bara svensk patientavgift.

1177 Vårdguiden (1177.se)

Du har alltid rätt till sjukvård som inte kan vänta tills du kommer hem igen, men i de flesta fall måste du betala hela kostnaden själv. Undantaget är om du är folkbokförd eller kommer från ett land som Sverige har ett speciellt sjukvårdsavtal med. Det gäller Algeriet, Australien, Chile, Israel, Turkiet, Quebec i Kanada och de brittiska öarna Isle of Man, Jersey och Guernsey. Om du kommer från något av dessa länder, kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det landet för att få reda på vad som gäller dig. Du kan också ringa till vårt kundcenter på 0771-524 524.

Tandvård när du studerar i Sverige

Om du kommer från ett land som inte tillhör EU/EES eller är Schweiz måste du i de flesta fall betala hela kostnaden för tandvården själv. Undantagen är Isle of Man, Jersey, Guernsey och Quebec i Kanada. Om du kommer från något av dessa länder, kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det landet för att få reda på vad som gäller dig. Du kan också ringa till vårt kundcenter på 0771-524 524.