Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om sjuklönekostnader för egenföretagare

Frågor och svar om ändrade regler för sjuklönekostnader med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Det innebär att arbetsgivare får ersättning för hela sjuklönekostnaden som redovisats i arbetsgivardeklarationen från och med april 2020. Staten tar hela sjuklönekostnaden som arbetsgivare har i april, maj, juni och juli. Du som arbetsgivare ska betala ut sjuklön till dina anställda precis som vanligt. Du ersätts sedan via skattekontot.

Försäkringskassan kommer att besluta om ersättningen månadsvis, snarast efter att arbetsgivardeklarationen har lämnats till Skatteverket. Den första krediteringen kommer därmed att göras efter den 12 maj 2020.

Alla arbetsgivare omfattas av förslaget oavsett sjuklönekostnader.

Regeringen har beslutat att det ska gälla från och med den 1 april till och med den 31 juli 2020.

Du ska betala ut sjuklön som vanligt till den anställde och göra ett karensavdrag. Din anställde kan sedan ansöka om ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan. Du som arbetsgivare får därefter ersättning för alla sjuklönekostnader under april, maj, juni och juli 2020 via skattedeklarationen.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset