Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är partner till Försäkringskassan (hälso- och sjukvården, företagshälsovården, Arbetsförmedlingen)

Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Om patientens första sjukdag är 15 december 2020 eller senare kommer Försäkringskassan avvakta med att begära in läkarintyg för perioden mellan dag 15 och 21. I vissa fall kan patienten behöva visa upp ett läkarintyg för sin arbetsgivare redan dag 15. Detta gäller till och med 30 september 2021.

Om patientens första sjukdag är före den 15 december 2020 så behöver Försäkringskassan ett läkarintyg från dag 15 i sjukperioden.

Om patientens första sjukdag är 31 oktober 2020 eller tidigare så behöver Försäkringskassan ett läkarintyg från dag 22.

Ja, alla som insjuknat före 15 december 2020 och som har varit sjuka längre än 15 dagar, behöver lämna in läkarintyg för att få sjukpenning. Om en är deltidssjukskriven och omfattningen på sjukskrivningen ökar eller om en person avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och istället ansöker om sjukpenning, då krävs ett läkarintyg från och med den 8:e dagen.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Ja, läkaren kan skriva ett läkarintyg per telefon. Kontaktsättet ska då anges på läkarintyget Försäkringskassan gör sedan en bedömning om rätten till ersättning utifrån innehåller i läkarintyget.

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset