Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är partner till Försäkringskassan (hälso- och sjukvården, företagshälsovården, Arbetsförmedlingen)

Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Den som är sjuk behöver inte ha ett läkarintyg förrän efter dag 21 när man ansöker om sjukpenning om man sjukanmält sig efter den 13 mars. I vissa fall kan din patient behöva visa upp ett läkarintyg för sin arbetsgivare tidigare än dag 21.

Om man fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste man skicka ett läkarintyg till Försäkringskassan.

För att få smittbärarpenning krävs fortfarande ett läkarintyg från första dagen som visar att patienten inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Ja, alla som har varit sjuka längre än 21 dagar behöver lämna in läkarintyg för att få sjukpenning. Om en är deltidssjukskriven och omfattningen på sjukskrivningen ökar eller om en person avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och istället ansöker om sjukpenning,, då krävs ett läkarintyg från och med den 8:e dagen.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

För att få smittbärarpenning krävs fortfarande ett läkarintyg från första dagen som visar att patienten inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Ja, läkaren kan skriva ett läkarintyg per telefon. Kontaktsättet ska då anges på läkarintyget Försäkringskassan gör sedan en bedömning om rätten till ersättning utifrån innehåller i läkarintyget.

Försäkringskassan har bestämt att i större omfattning fatta tillfälliga beslut när läkarintyget behöver kompletteras. Det betyder att vi tillfälligt avvaktar med att begära kompletteringar av läkarintyg från hälso-och sjukvården i sjukpenningärenden och istället försöker komplettera med hjälp av till exempel individen eller arbetsgivaren. Detta gäller regioner där det på grund av hög belastning utifrån pandemin inte är möjligt att komplettera. Kompletteringar sker däremot med företagshälsovård och privata läkarmottagningar som inte är kopplade till regionerna.

Ja, om det ändå framgår att det är troligt att rätten till sjukpenning finns så kommer vi fatta tillfälliga beslut till dess att vi tar ett slutligt beslut. Vi kommer att informera den försäkrade om att beslutet är tillfälligt. I de fall det är tydligt att arbetsförmågan inte är nedsatt kommer vi dock inte att kunna fatta tillfälliga beslut om att betala ut sjukpenning.

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset