Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är företagare

Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Det innebär att vi inte kommer efterfråga läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning, mot i vanliga fall dag 15.

Om din första sjukdag inträffar den 15 december 2020 eller senare behöver du inte ha läkarintyg förrän dag 22 när du ansöker om sjukpenning. Om du fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste du skicka ett läkarintyg till oss. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Om din första sjukdag var före den 15 december 2020 så behöver vi ett läkarintyg från dig från dag 15 i sjukperioden.

Om första sjukdag var 31 oktober 2020 eller tidigare så behöver du ett läkarintyg från dag 22 när du ansöker om sjukpenning.

Ja, den som har blivit sjuk före 15 december 2020 och är sjuk längre än 15 dagar, måste ha ett läkarintyg för att få sjukpenning.

Om du blivit sjuk efter den 14 december 2020 och är sjuk längre än 21 dagar, så måste du ha ett läkarintyg. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

En person som är deltidssjukskriven och blir sjuk i högre omfattning måste lämna ett läkarintyg från den 8:de dagen.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Regeringen har beslutat att den som är sjuk inte behöver lämna ett läkarintyg till sin arbetsgivare eller Försäkringskassan de första 14 dagarna i sjukperioden. Det gäller till och med 30 juni 2021.

Utöver det har Försäkringskassan beslutat att det inte behövs något läkarintyg förrän dag 22 när man ansöker om sjukpenning. Det gäller från och med 15 december 2020.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset