Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är arbetsgivare

Frågor om svar om läkarintyg med anledning av tillfälligt förändrade regler på grund av coronaviruset.

Frågor och svar

Om din medarbetares första sjukdag är 15 december 2020 eller senare så behöver Försäkringskassan ett läkarintyg från medarbetaren från dag 22 i sjukperioden när hen ansöker om sjukpenning.

Om medarbetarens första sjukdag var före 15 december 2020 behöver hen ha ett läkarintyg från dag 15 när hen ansöker om sjukpenning.

Om din medarbetare fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste hen skicka ett läkarintyg till Försäkringskassan om hen vill förlänga sjukskrivningen.

I vanliga fall behöver din medarbetare lämna läkarintyg från dag 8 till dig som arbetsgivare, men det kravet har regeringen beslutat att tillfälligt ta bort.

Om medarbetaren blev sjuk före 15 december 2020 och är sjuk längre än 15 dagar, måste hen ha ett läkarintyg för att få sjukpenning.

Om medarbetaren insjuknade efter 14 december 2020 och är sjuk längre än 21 dagar, så måste hen ha ett läkarintyg. Genom att skicka läkarintyget berättar medarbetaren för oss att hen fortfarande vill ha sjukpenning.

En person som är deltidssjukskriven och blir sjuk i högre omfattning måste lämna läkarintyg från den 8:de dagen.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset