Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är anställd, arbetssökande eller föräldraledig

Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Om du är sjuk i mindre än 21 dagar behöver du inte skicka något läkarintyg till oss när du ansöker om sjukpenning. I vissa fall kan du behöva visa upp ett läkarintyg för din arbetsgivare innan dag 21.

Om du fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste du skicka ett läkarintyg till oss. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning.

Om du varit sjuk längre än 21 dagar behöver du lämna in ett läkarintyg för att få sjukpenning.

Om du har ett pågående sjukärende och blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare behöver du fortfarande lämna in ett läkarintyg från dag 8 oavsett diagnos. Det gäller även när du avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och ansöker om sjukpenning istället.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Ja, många vårdgivare erbjuder alternativa kontaktvägar och du måste inte fysiskt träffat en läkare för att får ett läkarintyg. Försäkringskassan gör sedan en bedömning om du har rätt till ersättning utifrån innehållet i läkarintyget, och det spelar ingen roll för Försäkringskassan om du fysiskt träffat den läkare som utfärdat intyget.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset