Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är anställd, arbetssökande eller föräldraledig

Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Det innebär att vi inte kommer efterfråga läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning, mot i vanliga fall dag 15.

Om din första sjukdag är 15 december 2020 eller senare så behöver du inte ha ett läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning. Vi kommer fatta beslut om sjukpenning utifrån uppgifterna i din ansökan. Om vi behöver kompletterande uppgifter tar vi i första hand kontakt med dig eller din arbetsgivare.

Om du fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste du skicka ett läkarintyg till oss. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Om din första sjukdag var före 15 december 2020 behöver vi ha ett läkarintyg från dig från dag 15 när du ansöker om sjukpenning.

Om första sjukdag är 31 oktober 2020 eller tidigare så behöver du ett läkarintyg från dag 22 när du ansöker om sjukpenning.

I vanliga fall behöver du lämna läkarintyg från dag 8 till din arbetsgivare, men det kravet har regeringen beslutat att tillfälligt ta bort.

Om du har ett pågående sjukärende och blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare behöver du fortfarande lämna in ett läkarintyg från dag 8 oavsett diagnos. Det gäller även när du avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och ansöker om sjukpenning istället.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Ja, många vårdgivare erbjuder alternativa kontaktvägar och du måste inte fysiskt träffat en läkare för att får ett läkarintyg. Försäkringskassan gör sedan en bedömning om du har rätt till ersättning utifrån innehållet i läkarintyget, och det spelar ingen roll för Försäkringskassan om du fysiskt träffat den läkare som utfärdat intyget.

Om din första sjukdag är 15 december 2020 eller senare så behöver du inte lämna ett läkarintyg till oss förrän dag 22 i sjukperioden. Genom att lämna ett läkarintyg berättar du för oss att du fortfarande är sjuk.

Om din första sjukdag var före den 15 december 2020 behöver vi ha ett läkarintyg från dig från dag 15 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning.

Om du är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning behöver du fortfarande ett läkarintyg från och med dag 8 i den nya ökade sjukskrivningen.

I vanliga fall behöver du lämna läkarintyg från dag 8 till din arbetsgivare eller till Försäkringskassan, men det kravet har regeringen beslutat att skjuta på till dag 15 i sjukperioden. Det gäller till och med 30 september 2021.

Utöver det har Försäkringskassan beslutat att det inte behövs något läkarintyg förrän dag 22 när man ansöker om sjukpenning. Det gäller från och med 15 december 2020.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset