Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om ersättning för karens för egenföretagare

Frågor och svar om tillfälliga regler för karens med anledning av coronaviruset. Det gäller även för dig som är egenföretagare men just nu föräldraledig eller arbetslös.

Frågor och svar

Du som är egenföretagare med karensdagar eller karenstid i sjukperiodens början ansöker om ersättning i form av sjukpenning för karensdagarna eller karenstiden. Försäkringskassan betalar ut ersättning i form av sjukpenning för upp till 14 dagar. Från och med den 7 april finns det en e-tjänst på Mina sidor på fk.se där du kan ansöka om ersättning.

Regeringen har beslutat att det ska gälla från och med den 11 mars till och med den 31 december 2020. Det innebär att du som haft karensdagar eller karenstid från och med den 11 mars får kan få ersättning.

För dig som har ett aktiebolag går det till på samma sätt som för den som är anställd. Om du blir sjuk så kan du ansöka om ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan. Från och med 7 april finns det en e-tjänst på Mina sidor på fk.se där du kan ansöka om ersättning.

Nej, du ansöker om ersättning för karens för den första dagen men sjukanmälan ska göras till Försäkringskassan precis som vanligt, alltså om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar.

Du behöver inte sjukanmäla dig till Försäkringskassan för att ansöka om ersättning för karensdagar eller karenstid. Om du vill ansöka om sjukpenning gör du sjukanmälan som vanligt.

Oavsett om du har 7 karensdagar eller om din karenstid är 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar kan du få ersättning för karensen för de första 14 dagarna i sjukperioden. Därefter gäller vanliga regler om du vill ansöka om sjukpenning.  Försäkringskassan betalar ut ersättning för karens i form av sjukpenning för upp till 14 dagar. Från och med den 7 april finns en e-tjänst på Mina Sidor på fk.se där du ansöker om ersättning.

Du får ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt per dag.

Ersättningen betalas ut inom 5 arbetsdagar men det kan bli längre om det krävs utredning.

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se utbetalningen en bankdag innan pengarna kommer.

Har du fått avslag på den ansökan som du skickade in före den 7 april ska du gå in i e-tjänsten och ansöka om karens igen.
Före den 7 april kunde man inte ansöka om ersättning för karens eftersom regeringen ännu inte hade beslutat om ersättning. Ersättning för karens gäller om du varit sjuk och fått karensavdrag från och med den 11 mars.

Om du angett fel kontonummer i din ansökan kommer utbetalningen att komma i retur till Försäkringskassan. En ny utbetalning sker till konto, så snart du hunnit anmäla ett nytt korrekt konto för utbetalning.

Nytt konto anmäler du enklast på Mina sidor


Om du inte kan använda Mina sidor

Anmälan om konto Nr 5605

Om din ansökan behöver förtydligas så kommer vi att höra av oss till dig. Det kan innebära att det tar fler än 5 arbetsdagar innan pengarna utbetalas. Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning en dag innan pengarna kommer. För tillfället är det många som ansöker om ersättning för karensavdraget, vi arbetar intensivt med att ta hand om alla ansökningar.

Har du fått avslag på den ansökan som du skickade in före den 7 april ska du gå in i e-tjänsten och ansöka om karens istället.

Före den 7 april kunde man inte ansöka om ersättning för karens eftersom regeringen ännu inte hade beslutat om ersättning.

Försäkringskassans kundforum om coronaviruset

Har du inte hittat svaret på din fråga så kan du ställa generella frågor om Försäkringskassans ersättningar med anledning av coronaviruset på vårt kundforum. Här kan du även se svar på frågor som andra har ställt.

Kundforum för coronaviruset